Teaterlokalen på Repslagaregatan 9 i Norrköping återgår till Östgötateaterns regi. I augusti öppnar den nya scenen, som ska erbjuda mer experimentella produktioner.

Den nya teaterledningen för Östgötateatern har eftersökt en mindre scen att spela teater på. I fredags blev det klart med hyreskontraktet till lokalen på Repslagaregatan 9. Den har tidigare gått under namnet Lilla Teatern och Östgötateatern har varit en av de forna hyresgästerna (1969-1996).

– Med X-scenen kommer vi att kunna ta vara på den kreativitet som finns i huset. Ensemblen är hjärtat av teatern och här får de möjlighet att driva egna projekt baserade på mod, lust och kreativitet. Det blir också ny en väg in till Östgötateatern för publik som gillar en mer experimentell teater, säger Nils Poletti, teaterchef.

Den del av lokalen som är aktuell är scen och salong med tillhörande loger i bottenvåningen och den del av källaren som ligger under scenen. Totalt handlar det om cirka 800 kvm i kvarteret Korpen 18. Salongen kommer att rymma 100 sittplatser.

– Det blir teater, happenings, readings, performance, gästspel och konserter och vi kommer också att erbjuda härliga sångprogram i stil med den populära Rocky Horror Show-efterfesten Franks After Party. Och kanske ser vi återkomsten av Tobias Almborgs Talkshow.

Hyreskontraktet är till att börja med på ett år.

Våren 2016 flyttade Lilla Teatern sin verksamhet till IOGT-NTO-gården på Norra Promenaden 108 i Norrköping.