Det är energiföretaget Gasum som gör en jättesatsning på nya tankstationer med flytande gas.

Totalt ska 50 stationer öppnas i Norden de närmaste åren, varav 25 av dem i Sverige.

På de nya stationerna kan tunga fordon tanka flytande naturgas och flytande biogas, två bränslealternativ till diesel som ska hjälpa till att minska koldioxidutsläppen.

Artikelbild

| Gasen som används är dels biogas som produceras i Sverige, dels natursgas som tas in från Norge.

I dag finns endast ett fåtal sådana stationer i landet.

Gasum har sedan tidigare sex stationer i Finland och öppnade sin första på svensk mark i Västerås i maj. Det här blir nu deras andras station i Sverige.

– Hållbarhet är något som diskuteras flitigt i samhället just nu. Det är verkligen i ropet. Greta-effekten märks tydligt och folk inser att vi måste göra saker nu. Det här ett sätt att redan i dag bli betydligt mer hållbar inom transportnäringen, säger Mikael Antonsson, trafikansvarig, Gasum, Sverige.

Stationen i Norrköping har identifierats som en hållbar miljösatsning och har därför delfinansierats via regeringens klimatinvesteringsprogram Klimatklivet.

Artikelbild

| Till skillnad mot en vanlig besninmack finns den här tanken ovanför marken.

Stationen ligger på Ströbogatan i Åby i närheten av E4:an.

Tanken är att det ska vara lätt för tunga fordon att ta sig dit och tanka.

Artikelbild

| Mikael Antonsson, trafikansvarig, Gasum, Sverige, berättade om företagets satsning på nya tankstationer. Totalt ska 50 stycken byggas i Norden de närmsta åren.

– Det är yrkestrafik vi vänder oss till, inte privatpersoner. Norrköping är väldigt viktigt för det ligger så strategiskt. Det finns mycket vägar som går här, som E22:an, E4:an och 55:an. Dessutom finns hamnen här med mycket logistik, säger Mikael.

Ett av de Norrköpingsföretag som kommer dra nytta av den nya stationen är Alfredsson Transport.

De har redan tre bilar som kör på flytande gas men har fått resa en bra bit bort för att kunna tanka tidigare.

– Det här betyder väldigt mycket för oss. Vi slipper planera lika mycket. Den närmsta stationen tidigare var i Mjölby, den öppnade för någon månad sedan. Innan det har vi fått köra till Järna och Örebro för att tanka. Nu blir det en helt annan frihet och nu kommer vi satsa ännu mer på sådana här bilar. Det är väldigt viktigt för miljön. Vi sänker koldioxidutsläppen med 90 procent, säger Erik Alfredsson, ägare och vd för Alfredsson Transport.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) menar att den nya tankstationen kommer fylla en viktig roll i logistikstaden Norrköping.

– Norrköping är ett logistikcentrum. Vi har väldigt mycket godstransporter i hela det här området. Fordonsflottan ställer nu om till mer miljövänliga alternativ och då är det jätteviktigt att det finns tankställen, säger hon.