Offren minns nästan ingenting längre

Ingen kommentar, jag minns inte, ingen kommentar, jag minns inte. När rättegången inleddes var det inte den misstänkte som vägrade prata utan de båda bröder som ska ha blivit misshandlade som inte längre var intresserade av att medverka i rättsprocessen.

Offren mindes nästan ingenting.

Offren mindes nästan ingenting.

Foto: Åsa Hanell

Rättegång2019-11-12 19:00

Den misstänkte, en 27-årig man som medverkar via videolänk, eftersom han just nu sitter på Kronobergshäktet på sannolika skäl misstänkt för mord i ett annat mål, mindes inte heller han så väldigt mycket från den där sena natten för två år sedan utanför krogen.

– Jag minns inte hur det började. Jag minns inte hur det slutade. Jag minns bara att de var många.

Han hade druckit alkohol och kanske tagit kokain. 

Enligt sin advokat, Mikael Abrahamsson, har han handlat i nödvärn. På bilder från förundersökningen syns skador på hans ryggslut och i ansiktet, han är blodig om munnen, enligt analys från NFC är blodet hans eget. 

Enligt åtalet menar åklagare Mats Näkne, att det skulle kunna komma från när den åtalade bet en av målsägarna i örat, men att 27-åringen skulle ha bitit något i örat nekar han till och hans försvarare ställer sig frågande till om det är ett bett överhuvudtaget.

För i förundersökningen så berättar de båda bröderna att en av dem först stöter på den åtalade utanför krogen, men att han går därifrån eftersom han inte vill ha något bråk. Lite senare ser han dock att 27-åringen slår till brodern och då slår han i sin tur till 27-åringen. Sedan är slagsmålet i full gång.

När polisen kommer fram för att sära på dem ligger 27-åringen underst. Innan hansätter sig i polisbilen ska han ha sagt: "Jag kommer tillbaka till dig" och att han är med i Stockholms Lejonen, ett löst sammansatt kriminellt nätverk.

En av bröderna söker akut vård för skadorna, bland annat det hål i örat som 27-åringen ska ha bitit. Senare söker han vård för hörselnedsättning, sus och trauma.

I tre polisförhör berättar han om misshandeln. I det fjärde säger han att han inte längre tycker att det är någon mening med att gå vidare med anmälan.

–  Hur ska rättsväsendet och polisen kunna göra sitt jobb om du som är utsatt inte är beredd att berätta? Är du rädd för vad som skulle kunna hända om du berättar?frågar Mats Näkne efter at han gång på gång fått svaret "ingen kommentar" av målsägande.

Men inget kan få någon av bröderna att berätta under rättegången om vad som hände den där natten för lite drygt två år sedan.

På onsdag och torsdag är det vittnenas tur att berätta.

27-åringen hördes via videolänk från Kronobergshäktet.
27-åringen hördes via videolänk från Kronobergshäktet.
Karta: Kronobergshäktet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!