Nästa år kommer en ny tåglinje att trafikera sträckorna Stockholm – Malmö samt Stockholm – Göteborg. Det handlar om FlixTrain. Enligt uppgifter till Göteborgsposten gäller det fyra avgångar per dag på sträckan Stockholm – Malmö och sex på sträckan Stockholm – Göteborg.

Bakom det gröna tåget ligger det internationella företaget FlixMobility som sedan 2013 har erbjudit bussresor (under namnet FlixBus som redan etablerats i Sverige) men som nu även gått in i tågbranschen.

– FlixTrain lanserades för cirka 1,5 år sedan i Tyskland. Sverige är en lovande marknad och vi ser fram emot att göra en stor insats för omställningen till hållbara transporter, säger Peter Ahlgren, VD för Norden på FlixBus i ett pressmeddelande.

I våras lämnade Flixbus in ansökan till Trafikverket om att få köra tåg i Sverige och det har man alltså nu fått tillstånd till. Enligt företaget är affärsidén att erbjuda "klimatsmarta alternativ till flyg och bil" – man har bland annat ett pilotprojekt med eldrivna långdistansbussar.

På sträckan Stockholm – Malmö är alltså två av stoppen Norrköping samt Linköping.

– Dessa är strategiskt viktiga punkter för många resande. Vi ser en stor och ökande efterfrågan på tågtjänster i Sverige och FlixTrain kommer att vara marknadens mest prisvärda tågalternativ som inte tummar på kvalitén och bekvämlighet, säger Peter Ahlgren. 

– Planen är nu att ha tåg rullande i första halvan av 2020.

För närvarande är det SJ samt MTR som trafikerar dessa sträckor.