Nyskapande "The Last Fish" överraskar

Nycirkusföreställningen The Last Fish hade premiär på lördagskvällen.

Esmeralda Nikolajeff, Mira Leonard, Tanja Kaitaniemi, Ethan Law och Magali Bancel.

Esmeralda Nikolajeff, Mira Leonard, Tanja Kaitaniemi, Ethan Law och Magali Bancel.

Foto: Maryam Barari

Teater2019-11-03 10:52

Den som är sugen på att bli överraskad, förundrad och fundera över "hur går det där egentligen till?" ska definitivt bege sig till Stora teatern under november. Fram till den 24 november ges nämligen möjlighet att låta sig underhållas på flera plan under den drygt en timmas långa nycirkusföreställningen The Last Fish.

Föreställningens konstnärliga ledare Magali Bancel och Mattias Lindström har jobbat med föreställningen under tre år, vässat varje nummer, tagit bort och lagt till. Inget har lämnats åt slumpen. Ja, förutom en hel del improvisation från bland annat musikerna, violinisten Tanja Kaitaniemi och slagverkaren Martin Orraryd (utlånade från Son), som visar prov på stort samspel, bland annat när akrobaterna Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard ber dem "spela något sorgligt". 

Hur mycket saknaden av den robot, som på ett sätt "ledde" föreställningen framåt under spelperioden i Linköping fram till dess att Arbetsmiljöverket stängde av den, gjorde sig påmind är svårt att säga för den som inte hade möjligheten att se roboten "in action". Bancel och Lindström har fått skriva om manus, men för den som inte tidigare sett roboten måste jag säga att den nyskrivna versionen är mycket underhållande. Mattias Lindström har fått plocka fram sina "robotmoves", något han gör till publikens skratt och jubel. Arbetsmiljöverket får sig en och annan kommentar från den "nya roboten", men mer än så avslöjar jag inte.

På flera ställen bjuds på magi, bland annat jobbar Magali Bancel med snabba klädbyten och kläder som plötsligt antar andra former. I vissa scener sitter man som publik och funderar på hur de egentligen gör? Avslutningsnumret är ett fyrverkeri i nycirkus och på slutet bjuds publiken på en överraskning som jag tror aldrig skådats på den här scenen tidigare. Med sitt miljötema, ett hett nutida debattämne som alltså närmas med mycket humor, får publiken tänka till och jag tror att de flesta lämnar Östgötateatern med såväl eftertänksamhet som ett leende på läpparna. 

Föreställning: The Last Fish

Spelperiod Stora teatern, Norrköping: 2 november - 24 november.

Medverkande: Mattias Lindström, Magali Bancel, Esmeralda Nikolajeff,  Mira Leonard, Ethan Law, Tanja Kaitaniemi och Martin Orraryd.

Idé och koncept: Magali Bancel och Mattias Lindström.

Registöd: Fred Blin.

Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt.

Mask- och perukdesign: Anna Andersson.

Originalmusik: Tanja Kaitaniemi och Martin Orraryd.

Mattias Lindström, Esmeralda Nikolajeff, Magali Bancel, Ethan Law, Tanja Kaitaniemi, Martin Orraryd och Mira Leonard.
Mattias Lindström, Esmeralda Nikolajeff, Magali Bancel, Ethan Law, Tanja Kaitaniemi, Martin Orraryd och Mira Leonard.
Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!