Det var på söndagsmorgonen, vid upplåsningen, som mannen i 50-årsåldern, hittades död i sin säng i sin cell. På söndagen bekräftades dödsfallet av Lars Widholm, kriminalvårdschef i Norrköping:

– Vår personal påträffade en livlös intagen vid väckning, strax efter klockan åtta. Man gjorde återupplivningsförsök men utan framgång, sade han till folkbladet.se då.

Han beskriver hur Kriminalvården nu skyndsamt ska göra en utredning, för att fastställa dödsorsak.

– Det är en oerhört tragisk händelse.

Om det förekommit något våld mot mannen, vill han inte kommentera. Inte heller hur länge mannen varit intagen. Redan på söndagen fick Aftonbladet uppgifter från en källa att mannen, som ska ha varit en hemlös man hemmahörande i Skåne, ska ha varit sjuk under en längre tid och bett om att få uppsöka sjukhus. Personal ska dock inte ha hörsammat detta tillräckligt. Inte heller detta vill Lars Widholm kommentera.

– Jag vill inte och jag kan inte kommentera händelsen nu. Utredningen får visa vad som har hänt, säger han.

Enligt flera personer Aftonbladet pratat med ska anstalten ha nekat de intagna att söka vård flera gånger genom åren.

Läs mer:Död man hittat på anstalten.

Något Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården, tycker låter väldig osannolikt, eller i vart fall extremt ovanligt:

– Det här är ju deras upplevelse, men det finns ingen anledning för Kriminalvården att neka våra klienter att komma under vård. Snarare brukar det vara tvärtom, att våra anställda ute på anstalterna upptäcker att någon behöver söka vård. De intagna har människor runtomkring sig som scannar av dem varje dag, säger han.

Anstalten i Kolmården har plats för 150 intagna. Det är en så kallad "säkerhetsklass 3-anstalt", den lägsta säkerhetsklassen i Sverige. De intagna är elektroniskt övervakade genom att de bär fotboja och under tiden i fängelset ska de ta ansvar för sin tid genom att medverka i driften av anstalten. Runt 40 personer arbetar på anstalten.