Influensatiderna närmar sig – just nu är ett nittiotal fall konstaterade i Östergötland och av erfarenhet vet man att de allra flesta brukar smittas i februari. I början av november förra året påbörjades årets influensavaccinering i länets vårdcentraler för i första hand riskgrupperna. Till dessa räknas bland annat äldre över 65, gravida samt de med kroniska hjärt och lungsjukdomar.

Det rådde under en period vaccinbrist och då tog Region Östergötland beslutet att enbart erbjuda influensavaccin till medarbetare och de som riskerat att drabbas hårt av influensa. Nu står det klart att man genom omfördelning kunnat hushålla med kvarvarande doser och kan konstatera att det fortfarande finns vaccin kvar – trots att fler östgötar än någonsin har vaccinerat sig.

– Med bara några veckor kvar till influensans högsäsong är det hög tid att vaccinera sig nu, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

– Nu ser vi att vi har doser kvar och kan därför återigen erbjuda influensavaccination till alla som vill.

Man räknar alltså med att antalet fall i regionen kommer att öka vartefter.

– Influensavaccin är det mest effektiva sätter att skydda sig och sin omgivning från att drabbas av sjukdomen eller någon av dess följdsjukdomar. Därför rekommenderar vi alla, och framför allt personer i riskgrupp, att vaccinera sig, framhåller Britt Åkerlind.