MP lägger en budget för miljön och klimatet

Bygg Ljuralänken. Solceller på kommunala tak. Slopat bidrag till flygplatsen. Miljöpartiet lägger en ren miljö- och klimatbudget.

Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköping.

Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköping.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-11 06:45

– Det är en ren miljö- och klimatbudget. Orsaken till att vi har gjort det är att det är där vi anser att vi skiljer ut oss från de andra partierna, säger Mia Sköld (MP), oppositionsråd.

– Vi tycker inte att de andra partierna tar klimat- och miljöfrågorna på riktigt allvar. Det är för lite klimat- och miljöpolitik i Norrköping.

– När vi har pratat med de andra partierna har vi sagt att om de lägger förslag på andra politikområden som vi tycker är konstiga så kommer vi att agera på det i vår budget, säger Mia Sköld som dock inte tycker att något sådant dykt upp.

MP inser också att kommunen måste spara, och håller med om att skolan är viktig, att utbildningsnämnden inte ska behöva spara lika mycket som de andra.

– Vi vill inte gå Moderaternas väg och ta bort verksamheter, utan vi tycker nog att en osthyvling på alla nämnder är det mest rimliga, och vi har inte lagt några tuffa ekonomiska förslag som skulle kunna påverka den budgeten. 

Betyder det här att ni ställer upp på Kvartettens budgetförslag?

– Vi gör precis som man brukar göra: vi röstar på vår budget, och sedan lägger vi ner våra röster. Vi kommer inte att rösta aktivt för Kvartettens budget. Men ja, indirekt kommer det att betyda att vi stöder Kvartettens budget, det blir den som går igenom.

MP och Kvartetten har gått fram med ett gemensamt förslag till nytt finanspolitiskt ramverk. För det har MP fått igenom att Kvartetten i sin budget skrivit in att ta fram en handlingsplan för ett fossilfritt Norrköping 2030.

MP vill satsa på spårvägsutbyggnad, och börja med Ljuralänken redan 2020, något MP vill finansiera genom nyemittering av gröna obligationer och stadsmiljöavtal.

Miljöpartiet vill även slopa bidraget på nästan 24 miljoner kronor till flygplatsen och i stället föra över merparten till Norrevo för solceller på kommunala tak.

– Som det ser ut i dag när vi inte har något reguljärflyg överhuvudtaget så tycker inte vi att man kan hålla på och sponsra flygplatsen med så mycket pengar längre. Indirekt betalar skattekollektivet för charterresor. Vi kräver att en flygplats ska bära sina egna kostnader.

MP stöder Kvartettens budgetförslag för Ljura bäck, att arbetet med att återställa den återupptas, och vill att en person på tekniska kontoret ska jobba med att Glans ekologiska status förbättras.

MP vill även se fler sommargågator, med trottoarserveringar och pop-upp-parker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!