Sveriges försvarsförmåga har de senaste åren alltmer kommit i fokus politiskt och numera finns en ganska stor enighet att försvarsförmågan ska öka. Detta är en av orsakerna till den hemvärnsövning som nu äger rum i Norrköping och som på lördag blir särskilt intensiv mellan klockan 10 och 15.

– Man har bestämt att det ska övas mer och hemvärnet är en betydande del av Försvarsmakten, berättar Mathias Eklöf, Informationsbefäl på 31:a hemvärnsbataljonen.

– Försvaret består av uppåt 50 procent hemvärnssoldater idag så hemvärnet är något helt annat nu än vad många tror. Vi är mindre än förr men vassare med precis samma utrustning som övriga försvaret.

Artikelbild

| Det kommer att rulla militärfordon runt Inre hamnen på lördagen som ett led i den hemvärnsövning som ska ske.

Det var inte igår som någon hemvärnsövning skedde i Norrköping men skälen till att förlägga övningen hit är flera.

– Det handlar förstås om att hamnen är viktig, grunduppgiften för hemvärnet är ju att exempelvis skydda infrastrukturen. Det är också extra kul att det minst är tio år sedan vi övade i centrala Norrköping, berättar Mathias Eklöf.

– Den lokala anknytningen är också viktig: den 31:a bataljonen som övar har Norrköping med omnejd som upptagningsområde så många känner till omgivningarna. Eftersom de i bataljonen bor i anslutning till området blir också responsen snabb och först ut om något händer i närområdet, man kan säga att vi är en sorts snabbinsatsförband.

Hur kommer Norrköpingsborna att märka av denna övning?

– Vi kommer att hålla till i Inre hamnen under lördagen: från Hamnbron och öster om den och övningen sker naturligtvis i samarbete med kommunen, polisen och hamnmyndigheten, säger Mathias Eklöf som bekräftar att övningen kommer att märkas för de som är i närheten.

– Det kommer att skjutas en del lösa skott med både AK4 och kulsprutor så det kommer att märkas.

Denna sorts övningar drar naturligtvis till sig en hel del intresse från allmänheten med tanke på var den sker.

– Det kommer att finnas personer från övningsledningen med gula västar på plats som kan ge anvisningar var man kan stå om man är intresserad att titta. Det är ingen uppvisning så vi tar inte sådana hänsyn men det är klart att många tycker att det är roligt att se på denna sorts övningar, säger Mathias Eklöf som tillägger att det är lämpligt att finnas på plats redan vid klockan 10 till 12 om man vill se ordentlig aktivitet.