I det här fallet verkar det mest spektakulära vara mannens höga ålder.

Den 85-årige mannen och kvinnan har varit ett par i 20 år. Efter tre år när han fått sitt uppehållstillstånd flyttar han permanent till Sverige och till kvinnan han nu åtalas för att ha försökt döda. I 17 år ska kvinnans livsutrymme blivit allt mindre.

– Han har kontrollerat henne, begränsat henne, skrämt henne, skärmat av henne från och talat om för henne att de hon tror älskar henne inte gör det.

Under rättegångens första dag får vi ta del av larmsamtalen till 112. Grannar som ringer och vi lyssnar medan blodet bokstavligt droppar från kvinnans skadade kropp. När SOS-operatören ber att få pratat med kvinnan själv för att förvissa sig om vilka skador hon har hörs hennes röst i salen. När hon hör sin egen röst kommer tårarna.

Och grannen hörs säga att varför kan ni inte bara skicka en ambulans?

Mannen tappade humöret när han misstänkte att kvinnan varit inne på hans facebook.

– Han kände sig utsatt för svår identitetskränkning, ett cybercrime. Att polisens tekniker inte hittar några spår av att hon varit inne på hans dator, kan bero på att den lämnades in två veckor efter att han greps. Det går inte att utesluta att hon rensat, omformaterat eller på annat sätt förstört spår, säger mannens advokat Bertil Dahl.

Paret ska enligt advokaten levt ett ordinärt pensionärsliv.

– Har han tidigare utsatt dig för våld, frågar åklagaren Karin Evlinger.

– Ja, men inte så allvarligt som senast. Han har knuffat, kallat mig fula saker och vid tre tillfällen hotat att döda mig, svarar kvinnan.

På projektorduken visas bilder på kvinnans skador när hon kom in med ambulans till sjukhuset. Söndertrasade händer. Försvarsskador. Skador på skuldran av något vasst, fraktur. Punkterad lunga. Sönderslaget ansikte. Det visas även bilder på mannens skador. Två märken, blödningar i höger hand där kvinnan ska ha bitit sig fast. Utslagna stifttänder i överkäken, avslagna av någon form av trubbigt våld. Slag eller fall.

När kvinnan tar sig mot ytterdörren för att undkomma mannens våld, kommer han efter henne med en röd morakniv. Enligt åklagaren den kniv mannen hugger sin sambo med i ett försök att döda henne.

– Han förnekar att han ska ha försökt döda henne, att han ska ha hållit i kniven. Om rätten ändå kommer fram till att han gjort det så har han gjort det i självförsvar, säger advokaten.

Rättegången fortsätter under onsdagen.