Och det besöket kan man tacka Håkan Johansson, ordförande i Borgs socialdemokratiska förening för. Det var nämligen han som kom på idén.

– Jag visste ju att han skulle debattera i Värmekyrkan på kvällen, så jag frågade om han inte kunde komma förbi här innan? Först S-kvinnor i torsdags och sedan Stefan Löfven, det är det inte många som lyckats med, sade han stolt.

Tillsammans med biträdande justitieminister Helén Fritzon (S) gjorde Stefan Löfven entré strax innan halv tolv. Många följde honom genom marknaden för att ta en selfie, skaka hand och säga något som ligger en varmt om hjärtat.

Artikelbild

| Ulla Johansson från Finspång ville förvissa sig om att inga barnhem byggs i Sverige.

– Jag skulle vilja fråga honom om han är villig att införa tjänstemannaansvar igen. Mina småsyskon blev fosterhemsplacerade på felaktiga grunder, något man erkänt, men nu går det inte att göra något åt det, sade Jennifer Fast.

Ulla Johansson från Finspång ville förvissa sig om att inga barnhem byggs i Sverige. Hon sprang ifatt statsministern för att framföra sin åsikt.

– Inga barn ska skiljas från sina föräldrar, sade hon varpå hon fick svaret att vi inte har, och inte ska ha, några barnhem i Sverige, av Löfven.

Vilbergen är ett starkt socialdemokratiskt fäste och här röstade runt 45 procent på S i riksdagen och något fler på S i kommunalvalet förra valet. Men mellan 2010 och 2014 skedde dock en nedgång med några procent, samtidigt som Vilbergsbornas röster på SD tredubblades i såväl riksdags- som kommunvalet. Håkan Johansson berättar att han stött på flera av dem, många äldre, som bytt från S till SD.

Artikelbild

| En glad besökare som blev förevigad med Stefan Löfven.

– De har en oroskänsla och tänker att allt går till invandrare medan pensionerna sjunker och sjuvården blir sämre. Det är svårt att få dem att ändra inställning i invandringsfrågan och då får man försöka prata om de andra sakerna som SD står för, som kvinnofrågan och att de vill sänka skatter. Och om man proteströstar – vad får man då?

På frågan om hur de som bytte från S till SD förra valet ska lockas tillbaka, svarade Stefan Löfven (S):

Artikelbild

| Kommunal hälsade Stefan Löfven (S) välkommen till Vilbergen.

– Vi har gjort mycket för pensionärerna den här mandatperioden, bland annat satsat elva miljarder på pensionerna. Att rösta på SD för att hoppas på att minska klyftorna är som att släcka en eld med tändvätska.

Inte lika många har övergett S lokalt som i riksdagsvalet. Vad har du att lära av Lars Stjernkvist?

Artikelbild

| Stefan Löfven (S) var på gott humör och skrattade mycket.

– Han är en bra företrädare för vårt parti med lång erfarenhet. Han förstår hur man kan utveckla en hel kommun – en bra politisk företrädare!, sade Stefan Löfven.