Kommunen lägger ner äldreboende

Äldreboendet på Timmermansgatan läggs ner. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden under onsdagen. "Vi har en budgetram från fullmäktige att hålla oss till och vi måste fatta tuffa beslut för att klara budgeten", säger Olle Vikmång (S) ordförande i nämnden.

Äldreboendet på Timmermansgatan i Hageby läggs ner.

Äldreboendet på Timmermansgatan i Hageby läggs ner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2019-11-13 16:44

Norrköpings kommun behöver spara och det är tuffa sparkrav i samtliga nämnder.

Vård- och omsorgsnämnden är inget undantag.

Ett av förslagen har varit att lägga ner äldreboendet på Timmermansgatan i Hageby.

Enligt förslaget ska 29 platser flyttas till det nya boendet på Kolonigatan 18 och övriga nio platser utan särskild inriktning och 14 korttidsplatser på Timmermansgatan 62 avvecklas.

Förslaget klubbades igenom på vård- och omsorgsnämndens sammanträde under onsdagen efter att Kvartetten fått stöd av Vänsterpartiet.
– Vi hade en väldigt lång diskussion som kretsade kring ansvar i en svår ekonomisk situation och där vill jag ge cred till Vänsterpartiet som i det här läget kommer tillbaka med en annan ståndpunkt än vid senaste mötet, säger Vikmång.

Anna Sotkasiira Wik (M) som är andra vice ordförande i nämnden, var inte lika imponerad av V:s beslut.

– Det kom som en överraskning. Vi hade självklart sett att förslaget inte bifallits. Vi är rädda för att det här kommer vältra över kostnader på både hemtjänst och hemsjukvård, säger hon.

Även förslaget om att stänga tillagningsköket på Nils Åbergs gata gick igenom.

Däremot gick inte förslaget om minskad bemanning inom demensvården igenom.

– Alla vi i oppositionen sa nej till det. Vi kommer sannolikt behöva göra neddragningar men vi vill inte göra det på det sätt som Kvartetten föreslog, säger Anna.

Så här kommenterar Vänsterpartiets Ricardo Olivares beslutet:

– I linje med vad vi tidigare sagt och även lagt pengar på i vårt budgetförslag så säger vi nej till de brutala nedskärningarna på demensomsorgen. Det är självklart för oss att man inte kan ta bort 80 undersköterskor därifrån utan att det drabbar de äldre mycket hårt, säger ledamoten i ett pressmeddelande.

Nämnden hade räknat med att spara närmare 42 miljoner kronor på minskad bemanning inom demensvården.

– Jag tänker fortsätta driva den här linjen och när vi väl har en internbudget klar så är jag rätt säker på att det här beslutet kommer vara fattat, men då har vi förlorat två-tre månader, säger Olle.

Nedläggningen av äldreboendet på Timmermansgatan ska hämta hem 36 miljoner och nedläggningen av tillagningsköket på Nils Åbergs gata 1,8 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!