Klimatet och vattenfrågan i jordbruket

Både för lite och för mycket vatten är problem för jordbruket, i ett föränderligt klimat.

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin inledde vattenkonferensen i Flygeln i Norrköping.

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin inledde vattenkonferensen i Flygeln i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-14 08:00

I två dagar med start på onsdagen anordnar Jordbruksverket en konferens i Flygeln i Norrköping. Konferensen tar upp frågor om både för lite och för mycket vatten, främst ur ett klimatanpassningsperspektiv.

Vattenfrågan inom jordbruket är aktuell med torka, skyfall, livsmedelsstrategi och vattendirektiv. Konferensen samlar drygt hundra personer, från lantbrukare, rådgivare och entreprenörer till myndigheter, som SMHI och länsstyrelser, och forskare, från hela landet.

Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket, inledde med att tala om det "historiska" beslut som riksdagen fattade för 2,5 år sedan.

– Då fattade riksdagen ett beslut om en livsmedelsstrategi för Sverige. Det är historiskt för det är första gången som man över partigränserna så tydligt pekar ut en riktning och vill ha en utveckling med ökad livsmedelsproduktion i Sverige, sa Christina Nordin.

Efterfrågan på mat kommer att öka i världen, sa Nordin, och den måste vara hållbart producerad. Sverige gör jämfört med de flesta andra länder lägre miljö- och klimatavtryck i sin livsmedelsproduktion, har den bästa djurhållningen och en de lägsta antibiotikaanvändningarna i Europa, enligt generaldirektören.

– Livsmedelsproduktion finns i hela landet och ger jobb och tillväxt, jordbruksproduktionen bidrar med öppna landskap, mark brukas. Attraktiva landskap är viktigt för landsbygdsutveckling i hela landet.

– Det är i det ljuset vi ska se den här konferensen, för vi får ingen ökad matproduktion om inte vi tar hand om våra marker, växter och djur, och ser till att vi har vatten, lagom vatten, varken för mycket eller för lite, sa Christina Nordin.

– Det viktigaste för att över huvud taget klara en hållbar livsmedelsproduktion i framtiden är att vi har lönsamma företag. Det är bara lönsamma företag som kan investera i ny teknik, nya arbetsmetoder, och investera för hantera klimatförändringar, både för mycket och för lite vatten.

– Vi behöver kunskap hela tiden, det sker förändringar i vår omvärld, det sker teknisk utveckling, digitalisering, mycket förändras. Vi behöver gå i takt med den nya kunskapsutvecklingen, sa Christina Nordin.

Konferensensen i Norrköping har tre huvudteman: utmaningar för jordbrukets vattenhushållning, täckdikning och dränering, och bevattning.

Jordbruksverket anordnar också just nu studiecirklar direkt till lantbrukare runt om i landet i att hantera vatten och underhålla diken.

Här i Flygeln samlas konferensdeltagarna.
Här i Flygeln samlas konferensdeltagarna.
Karta: Flygeln
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!