Att Kristdemokraterna varit emot att den svenska sjukvården är uppdelad i 21 delar en längre tid är ingen nyhet. För några år sedan lade Ebba Busch Thors företrädare Göran Hägglund ett liknande förslag, men då handlade det enbart om att förstatliga specialistsjukvården. Nu ska i stället all sjukvård, från primärvård till sjukhusvård, läggas under ett och samma tak: staten.

– Vi är ett ganska litet land som delats upp i 21 enheter som har hand om all sjukvård. Det vi kan se de senaste åren är att köerna ökat, ekonomin är extremt dålig och det är svårt att få tag på personal vilket leder till man behövt stänga vårdplatser, säger regionråd Per Larsson (KD).

Partikollegan på riksnivå, Magnus Oscarsson, menar att Sverige kommit till "vägs ände" med landstingen, och menar att en tydligt organiserad vård på statlig nivå kommer att skapa en enhetlig vård i hela landet:

Artikelbild

| Regionråd Per Larsson, kommunalråd Eva-Britt Sjöberg och riksdagsledamot Magnus Oscarsson, alla KD, presenterade partiets valmanifest på torsdagen.

– I dag drabbas många av långa väntetider. Det finns län i Sverige där det är "otur" att bo: människor med cancer dör innan de får vård och ögonpatienter hinner bli blinda. Det ska inte handla om tur, var man bor, för att få vård.

Genom att "återinföra" kömiljarden ska köerna i vården minska är det tänkt. Kommer KD till makten i höst tror de att landstingen har sett sitt fram till nästa val.

– Jag har svårt att tro att de andra allianspartierna inte kommer att rösta för något som ger en jämlik vård över hela landet, säger Per Larsson.

KD vill även satsa på att fler äldreboenden byggs i landet. I Norrköping kan man just nu möta behovet av platser, då köerna byggts bort. Här jobbar man i stället starkt för "äldreboendegarantin", vilket innebär att alla 85+ ska få välja var de vill bo.

Artikelbild

| Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot.

– Alla behöver inte vård 24/7, utan det måste finnas olika valmöjligheter, säger kommunalråd Eva-Britt Sjöberg (KD).

Genom att höja momsen med en procent finansierar KD en slopad pensionärsskatt.

– Det är viktigt att pensioner jämställs med löner och att det är samma skatt, säger Eva-Britt Sjöberg.

Partiet vill även underlätta för de som uppnår pensionsåldern att arbeta. Bland annat föreslås ett dubbelt jobbskatteavdrag.

Familjen står som alltid i centrum för KD och här jobbar man för att familjerna själva ska bestämma över fördelning av exempelvis föräldraledigheten. Partiet anser även att det max ska finnas tolv barn småbarnsgrupperna i förskolan. Även trygghet finns med i valmanifestet och här i Östergötland vill KD anställa 500 poliser och öppna upp de lokala poliskontoren. Lönerna ska höjas med 5 000 kronor, vilket man tror ska locka fler att vilja bli poliser.