Det handlar om en "nygammal vän" som partiledaren Ulf Kristersson visade upp: M-loggan från "Gösta Bohmans tid" som nu ersätter Reinfeldterans "nya". Något som gav Sophia Jarl delade känslor.

– Jag kände det lite tudelat när jag såg den. Jag engagerade mig i moderaterna när nya moderaterna lanserades för att jag verkligen kände mig hemma i det nya. Men samtidigt kan det vara så att det här kan vara en viktig symbolik för den nystart där partiet inte förknippas direkt med den tidigare alliansen. Nu är det vår egen politik som ska stå i fokus och det tycker jag känns helt rätt och riktigt, säger hon.

Mötet samlar ett stort antal förtroendevalda och medlemmar från hela Sverige, och har föregåtts av mycket spekulationer om vilken inriktning partiet ska ta.

Artikelbild

| Sophia Jarl (M) oppositionsråd.

– Partistämman i höst kommer att mejsla ut inriktningen på politiken men dagarna i Karlstad är ändå en temperaturmätare på stämningen i partiet. Stämningen är lite trevande men det finns ett stort intresse av att få diskutera politik, säger Sophia Jarl.

Ulf Kristersson inledde mötet med en historisk tillbakablick av de resor och inriktningar som han anser haft avgörande betydelse för partiet. Nu står partiet inför ett helt nytt politiskt landskap, där inga allianser är givna. Sophia Jarl var nöjd med Kristerssons inledning.

– Ja, han baserar sina analyser på fakta om hur omvärlden ser ut och vilka politiska reformer som partiet måste våga föreslå framåt. Och jag är särskilt nöjd med hur han betonade att det är samhällsproblemen som vi ska fokusera på, inte våra politiska motståndare. Det är precis den agenda vi drivit i Norrköping och som jag kommer fortsätta sätta främst, säger hon.

Partiet har haft svikande opinionssiffror efter valet 2018, siffror som i dagsläget inte räcker för att utmana Socialdemokraterna som regeringsbildare. Sophia Jarl tycker egentligen inte att det är svårt att analysera varför väljarna sviker.

– Nationellt har partiet varit för otydliga och låtit andra partier bestämma agendan. Vi har hamnat i försvarsställning. Väljarna vill veta våra lösningar. Dessutom har vi en resa att göra när det gäller frågan om vilket parti vi ska vara. Vill vi vara regeringsdugliga tycker jag att vi ska ägna oss åt frågor som möter väljarnas problem i vardagen – inte frågor som vi själva bara vill driva för att de engagerar moderater.