Hon föreläser, spelar handboll på elitnivå, läser juridik och driver två hjälporganisationer. Under torsdagen pratade Linnea Claesson om civilkurage, jämlikhet och porr på Marieborgs folkhögskola.

Det är två år sedan hon startade kontot Assholesonline på instagram, efter att ha tröttnat på invitationer av okända män på sociala medier. På kontot publicerar hon konversationer med män som exempelvis vill köpa sex eller berättar om sina sexuella fantasier. I dag har hon 185 000 följare.

– Jag visste det när jag gick ut med mitt namn och min bild, att nu tar det hus i helvete. Det var den stunden när jag stod i telefon med aftonbladet och sa ”okej, skriv vad jag heter." Från och med då visste jag att jag skulle få så mycket mer skit, och det fick jag också. Men det var det rätta valet, jag ångrar det inte, säger Linnea Claesson med eftertryck.

Artikelbild

| Linnea Claesson höll en föreläsning i civilkurage på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.

Hon anser att man måste hitta ett sätt att skydda sig som passar en själv. För henne handlar det oftast om att skämta om det, eller bara ta upp det rakt ut. Att le samtidigt som man säger "det där var inte trevligt" eller "så vill jag inte att du säger om mig" kan fungera för att bibehålla vänskapen, och samtidigt sätta ner foten. Man kan också dagdrömma lite om vad man ska göra nästa gång det sker, då blir man inte lika tagen på sängen när det händer. Det är upp till både dig och den du pratar med att sätta en gräns för vad som är okej.

– Om din pojkvän säger till dig att du är så himla sexig så är det rätt najs, men om en främmande kille på bussen säger det till dig så är det inte så jäkla najs, säger hon och påpekar att det främst handlar om sunt förnuft. Om du funderar lite och har empati så kan du själv komma fram till vad du kan säga och inte.

Under en middagsbjudning där Linnea var med berättade en kille om en garderob där de brukade lägga en madrass under fester. Garderoben kallades för våldtäktsrummet.

– Man kan bli svinarg. Jag frågade honom 'varför kallar ni det för våldtäktsrummet?' och då blev han tvungen att förklara varför det var ett roligt skämt. Om vi tillåter sånt här så normaliserar vi våldtäkter, säger hon.

Artikelbild

| Emma Ekström var en av åhörarna vid föreläsningen och tycker att det är viktigt att vi får lära oss vidare om sex, inte bara kondomer.

Isabel Vergara och Sarah Alzubaidi nickar instämmande medan Linnea pratar. De känner igen sig i det hon berättar.

– Att försöka lägga på humor, det tror jag är viktigt. Jag förstår henne, hon behöver inte förklara när hon säger att hon är rädd när hon går hem. Alla tjejer förstår, säger Isabel Vergara.

Artikelbild

| Isabel Vergara och Sarah Alzubaidi var där och lyssnade. Efteråt berättar de om en ny stor förebild.

Sarah Alzubaidi instämmer i varje ord.

– Hon är så stark! Jag har också fått mer styrka av att lyssna på henne, att våga säga till om jag ser något som är fel.

Artikelbild

| Linnea Claesson höll en föreläsning i civilkurage på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.

Under föreläsningen pratades det också om sex och porr, att tjejer och killar har helt olika förutsättningar när det kommer till samlag.

– Det var jättebra, det är viktigt att prata om sex i ett vidare begrepp än bara kondomer, säger Emma Ekström och tar upp horstämpeln som sexuellt aktiva tjejer får, och hur stor skam den lägger på den enskilda.

Artikelbild

| Linnea Claesson höll en föreläsning i civilkurage på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. Isabel Vergara och Sarah Alzubaidi var där och lyssnade.

– Det är kul att se en så stark tjej stå upp och delar med sig av vad hon utsätts för. Vi måste gå till kärnan, det är inte bara tjejerna som ska försvara sig. Vi måste prata med killarna också, säger Emma Ekström.

Många i publiken räcker upp handen när de får frågan om de någon gång fått en penisbild skickad till sig. Ett fåtal har fått vaginabilder. Linnea Claesson vill få åhörarna att reflektera över varför och ber dem prata med varandra i trettio sekunder. Hon ställer fler frågor till publiken, mellan varje nytt tema. Hon vill få människor att bryta tabut, att våga prata med varandra om det som är jobbigt att prata om. Och hon är övertygad om att det vi gör här i Sverige, sprids som ringar på vattnet över hela jorden. Och tvärtom.