Talin Mousa, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Norrköping, tar emot många samtal från hyresgäster som har det kallt hemma.

– Jag har haft minst tio sådana ärenden och det blir säkert mer ju kallare det blir. I ett fall var det en hyresgäst som hade fått sin lägenhet renoverad efter en brand i somras och därför inte bott där under ett tag. När hon flyttade tillbaka var det 16 grader i lägenheten och hon pratade då med sin hyresvärd. Det hjälpte inte, så jag bad henne kontakta miljökontoret och höra av sig till mig igen om det inte hjälpte, säger hon.

Läs mer: De har bara 17 grader inne.

Hyresgästföreningen råder nu hyresgäster som fryser i sina hem att i första hand göra en felanmälan till sin hyresvärd.

– Om det inte hjälper kan vi skicka ut temploggor som hyresgästen kan ha i sitt hem under några dagar. När vi får tillbaka temploggorna igen ser vi om det är för kallt. Vi mäter genomsnittstemperaturen under fyra dagar och är den under 18 grader kontaktar vi hyresvärden. Hyresvärden ansvarar för att åtgärda bristerna och om hyresvärden inte gör något åt det kan hyresgästerna vända sig till miljökontoret. Miljökontoret kan då tvinga hyresvärden att vidta åtgärder, säger Talin Mousa.

Temperaturen i en lägenhet ska ligga på cirka 20 grader. Det finns flera förklaringar till att det kan vara kallare än så. I flera av fallen med lägenheterna i Norrköping har det rört sig om drag ifrån fönster eller att det har varit fel på ventilerna. En annan anledning till att det kan vara kallt i lägenheter är att elementen inte hinner ställa om sig till rätt temperatur på grund av temperaturväxlingar i utomhustemperaturen.