Hur klarade Stjernkvist (S) förhöret?

På torsdagsmorgonen inleddes de Globala veckorna i Norrköping. Bland annat utfrågades Lars Stjernkvist (S) i "förhörsrummet".

Erik Halkjaer är ordförande i Reportrar utan gränser, och berättade bland annat om läget för journalister i världens länder.

Erik Halkjaer är ordförande i Reportrar utan gränser, och berättade bland annat om läget för journalister i världens länder.

Foto: Carolina Nilsson

Demokrati2019-11-21 11:22

"Här inne är det jag bestämmer. Du bestämmer ingenting och jag kommer få veta det jag vill innan vi går ut". Med de orden inleddes det fiktiva förhör som kommunstyrelsens ordförande fick traggla sig igenom med målet att inte röja sin källa. Utanför" rummet", som bestod av några vikskärmar, satt ett gäng journalister, kommunarbetare och människor från föreningslivet, som kommit till Comfort hotell för frukostseminariet som sparkade igång de Globala veckorna.

Medan Lars Stjernkvist hördes försöka svara på frågorna vad han gjort, var han rest, varför och med vem, berättade Erik Halkjear, ordförande i Reportrar utan gränser, om att detta är något som journalister riskerar att utsättas för. På en karta visade han bland annat "svarta länder" där det är omöjligt att jobba som journalist.

– Antingen styr regimen all media och då är det propaganda journalisterna ägnar sig åt, eller så är det en krigszon och då riskerar journalister sina liv för att rapportera, exemplifierade han.

På Metis Services utbildar man journalister för att förbereda dem på situationer som kan uppstå.

– Genom att utsätta en person för en upplevelse, och få en känsla, hoppas vi kunna reflektera kring den efter, förklarade Fredrik Janse från företaget.

Och ja, en del känslor väckte förhöret i Stjernkvist.

– Det var otroligt omtumlande. Såväl journalister som politiker måste hålla sig till sanningen och nu när jag inte skulle göra det insåg jag hur hiskeligt dålig jag är på att ljuga! 

På plats fanns även Carin Jämtin, generalsekreterare på Sida. Hon menar att säkerhet blir allt viktigare även för biståndsarbetare.

– Allt fler blir kidnappade. Ofta är det komplicerat, eftersom det inte alltid handlar om en stat som ligger bakom, utan exempelvis milisgrupper och andra grupperingar.

Det blir allt mer riskfyllt för journalister att jobba i världens länder. I endast 44 länder är det godtagbara förhållanden. Under det senaste året har USA halkat nedåt på listan. Erik Halkjear förklarade att länders politiker har ett stort ansvar att varje dag lyfta fram vikten av en oberoende press. 

– Att Donald Trump pekar ut vissa journalister som "dåliga" under intervjuer i Vita Huset kanske journalisterna kan ta. Problemet är att presskonferenserna direktsänds, och när folk hör hur han säger detta, leder det till att journalister får en svans efter sig, som hotar dem och deras familjer. 

Innan förhöret fick Lars Stjernkvist (S) instruktioner av företrädare från Metis Services, som utbildar journalister i säkerhetsfrågor.
Innan förhöret fick Lars Stjernkvist (S) instruktioner av företrädare från Metis Services, som utbildar journalister i säkerhetsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!