I morgon drar Augustifesten i gång, men redan i dag smygstartade veckans festligheter när International Food Festival intog Kristinaplatsen.

Den populära matfestivalen har funnits i Linköping i många år och även gästat Norrköping vid något tillfälle berättar Francois-XavierMauraisin som marknadens operative chef.

– Men det var några år sedan nu. I fjol kom några representanter från Norrköping och träffade mig när vi besökte Linköping och bad mig då att komma till Augustifesten i år och då sa jag att det är klart att vi ska försöka ordna det, säger han.

Artikelbild

| Norbert Villo säljer italienska delikatesser. Parmesanosten brukar vara en av de stora favoriterna bland besökarna berättar han.

Det är elfte året nu som de reser runt i Sverige med matfestivalen som tidigare gick under namnet International Street Market.

– Vi har nu besökt 29 olika städer. Från Ystad i söder till Luleå i norr och från Göteborg i väst till Kalmar i öst. För oss är platsen väldigt viktig. Vi vägrar vara inne i köpcentrum utan vill vara mitt inne i stan. Vi fokuserar mycket på en hög kvalitet och att det ska se inbjudande ut, säger Mauraisin.

På marknaden finns omkring 30 stånd med mat och delikatesser från hela världen.

Det är tysk bratwurst, fudge från Storbritannien, franska pannkakor, italienska delikatesser som salami, parmesan och olika typer av pasta. Där finns också svenska laxrullar och mat från länder som Elfenbenskusten, Rumänien, och Polen och för den som verkligen vill pröva något annorlunda finns det krokodilburgare.

Artikelbild

| På festivalen finns mat från en mängd olika länder världen över. Här är det polsk mat som säljs.

Norbert Villo är en av många försäljare på marknaden. Han säljer italienska delikatesser och tycker om att resa runt i Sverige under sommaren.

– Det är väldigt trevligt att åka runt och möta olika människor. Svenskar är väldigt intresserade av mat och det här är varor som man inte kan köpa i en vanlig livsmedelsbutik, det är speciella produkter och man märker att det uppskattas bland besökarna, säger han.

Artikelbild

| Geraud Markets internationella matfestival intar den här veckan Kristinaplatsen, från onsdag till lördag.

Vid elvatiden på onsdagen öppnade marknaden och det dröjde inte länge innan det fylldes på folk. Victor Persson och Fredrik Linder var två av besökarna.

– Ett kul initiativ. Spännande mat och mycket att välja på, säger Victor.

Artikelbild

| Stefan Pettersson testade på en fransk gryta under International Food Festival. "Helt fantastiskt", säger han.

– Det är kul att det är många olika typer av maträtter som man inte äter annars, säger Fredrik.