Här är stationen som ska lysa upp inre hamnen

23-årige Andres Olsson fick uppdraget att sätta färg på en av E.ONs transformatorstationer som ska förse bygget vid inre hamnen med kraft.

Martin Callmeryd fick kontakt med Andres Olsson genom Marieborgs folkhögskola.

Martin Callmeryd fick kontakt med Andres Olsson genom Marieborgs folkhögskola.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-12 17:00

Elstationen kommer att placeras synligt på Saltängsgatan i nya inre hamnen i slutet veckan. Den kommer att förse byggherrarna med kraft under hela byggtiden, i ca fem års tid. När vi träffar Andres Olsson i närheten av E.ONs lokaler är han nästan helt klar med målandet.

– Tanken bakom var att jag skulle göra en målning med Norrköping i fokus, i utveckling. Den ska stå nere vid strömmen så jag la till vatten. Fjärilarna står lite för utveckling, för de går från larv till puppa, till en fjäril. Bakgrunden ser ut lite som byggblock, säger Andres Olsson.

Arbetet med konstverket började under höstlovet. Eon står bakom projektet, företaget har vid tidigare tillfällen beställt kreativ ommålning av kraftstationer. Dessa har blivit uppskattade av allmänheten, vilket man hoppas på även nu. 

– De senaste åren har vi fundera på hur vi på Eon kan bidra med den infrastruktur vi har. Vi på E.ON vill gärna bidra till att både göra staden mer färggrann såväl som att stötta lokala förmågor, säger Martin Callmeryd, Regional kommunikationschef på E.ON.

I nuläget har Andres använt ungefär 57 burkar färg och lagt ner omkring 20 timmar på konstverket, som inte varit helt problemfritt.
– Det mest irriterande är när det blåser väldigt mycket. Då flyger färgen bort istället för att fastna på väggen. Sen har jag aldrig gjort fjärilar förut, men det blev bra, säger Andres.

Martin kom i kontakt med Andres via Marieborgs folkhögskola. Han frågade efter en graffitimålare och hittade då Andres som läser upp sina gymnasiebetyg.

– Jag gick i korridoren i skolan och så stoppade min lärare mig och sa att Martin sökte graffitimålare. Det är en cool grej, det är en skön känsla att inte bara behöva förstöra som jag har gjort tidigare. Jag har varit på den olagliga sidan av graffitin också. 

Elstationen är nästan helt klar.

– Det är kul att folk kommer se den, då kan jag visa att det är jag som har gjort den. Det var väldigt nytt, jag har aldrig målat en el-station eller gjort nått projekt åt någon annan, så det var intressant, säger Andres.

– Andres har gjort ett helt fantastiskt jobb. Det är supersnyggt, säger Martin.

Förhoppningen är att Eon ska kunna måla om fler transformatorstationer.

– Vi har en plan på att fortsätta det här arbetet under våren. Gärna ihop med kommunen och andra fastighetsägare, säger Martin Callmeryd.

Transformatorstationen kommer att placeras i inre hamnen.
Transformatorstationen kommer att placeras i inre hamnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!