Nu har årets pristagare av EWK-priset presenterats: det handlar om satirtecknaren Max Gustafson, 40 år, som nyligen flyttat från Göteborg till Borås och som varit verksam som tecknare i 21 år. Hans alster syns i sociala medier, Dagens ETC samt SEKO-tidningen och dessutom har han släppt fyra böcker till dags dato. Juryns motivering lyder:

"Max Gustafson väjer inte för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten. Där har vi alla en anledning att rannsaka oss. Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som gör att budskapet naglar sig fast. Precis så arbetar en satiriker i EWK:s anda och därför belönas Max Gustafson med EWK-priset 2018."

Själv är Max Gustafson glad och stolt över att få priset.

Artikelbild

– Det känns otroligt hedrande att få en sådan här utmärkelse. Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, skriver Max Gustafson i ett pressmeddelande där också kollegan och tidigare mottagaren av EWK-priset Magnus Bard kommenterar utmärkelsen:

– Komplicerade sammanhang kokas ner till pedagogisk klarhet och tecknas med resoluta linjer till burleska samtidskommentarer som går rakt på sak. Att Max Gustafson är en engagerad samhällsdebattör är inte att ta miste på, och hans satirbilder har en självklarhet över sig i bild och text som effektivt för ut deras budskap, skriver Magnus Bard och fortsätter:

– I den stora flod av bilder som sköljer över oss i olika medier lyser Max Gustafsons teckningar klart, sprids vidare och visar att den tecknade samhällssatiren verkligen kan göra skillnad. Hans brinnande engagemang för att i olika projekt dessutom lyfta fram andra tecknares bilder gör honom till en av Sveriges absolut viktigaste aktörer inom politisk tecknarkonst idag.

Priset på 10 000 kronor kommer att delas ut lördagen den 10 november på Arbetets museum. Vid prisutdelningen kommer EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson samt Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbete att delta.

Länge försökte Söderköpings kommun få till stånd ett museum i Söderköping men till slut blev det Arbetets museum som tog på sig uppgiften att husera EWK-samlingarna. Redan 2000 instiftades också EWK-priset av EWK-sällskapet, ett pris som sedan dess årligen delas ut i samarbete med tidningen Dagens Arbete. Bland andra har tidigare Saad Hajo (som har publicerats i Folkbladet) vunnit priset.