Det är Vänsterpartiet som drivit frågan om så kallade "sommarlovsbiljetter" på riksnivå. Under våren fick partiet med sig en majoritet i riksdagen. Även en grupp unga kommunutvecklare kom med ett liknande förslag här i Norrköping för ett par år sedan.

– Detta är oerhört viktigt, inte minst för integrationstanken. Det är inte alla som har råd att åka på semester, men nu kan de i alla fall åka till Folkparken eller någon badsjö. Och ur ett klassperspektiv är det inte alla som har råd att åka kollektivt, så det här är jättebra!, säger oppositionsråd Mona Olsson (V).

Hennes partiledare på riksplanet, Jonas Sjöstedt, har tidigare sagt så här om satsningen i SVT:

Artikelbild

| 13 juni till 21 augusti gäller kortet.

– Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. När kompisarna tar bussen för att åka och bada ska inte den som har föräldrar med sämre ekonomi behöva stanna hemma.

Just nu pågår processen med att samla in namn och adressuppgifter på alla ungdomar som är berättigade att få en sommarlovsbiljett. Sommarkortet gäller elever som går ut sexan nu till sommaren, upp till årskurs två på gymnasiet. Det gäller även de som hoppat av gymnasiet.

– Med det här blir det lättare att ta sig runt i hela kommunen, säger Mona Olsson som gärna skulle se en helt gratis kollektivtrafik:

– Lägg pengarna på det i stället för på dyra väktare och kontrollanter!

Artikelbild

| Mona Olsson (V) är glad.

Sommarlovsbiljetten gäller från den 13 juni till 21 augusti. Norrköpings kommun har skickat in namn och adresser på 6 500 elever i grundskolan plus gymnasieskolan till Östgötatrafiken, som snart kommer att få busskort hemskickade i brevlådan. I hela Östergötland handlar det om 31 000 ungdomar som är berättigade till sommarkortet.

– Det handlar om ett länskort som gäller hela Östergötland plus närtrafiken, vår servicetrafik på landsbygden som man måste beställa, berättar Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Artikelbild

| Eva Jylltorp, kommunikationschef Östgötatrafiken

Satsningen kostar 350 miljoner kronor årligen i hela landet och beslutet gäller tre år framåt i tiden. Kostnaden betalas med statliga medel och det är upp till varje kollektivtrafikmyndighet ute i landet att söka bidraget. I Östergötland finns runt 31 000 unga i de åldrar som är berättigade till ett sommarresekort.


– Vi som kollektivtrafikmyndighet ansöker om att få det statliga bidraget. Sedan har vi kontakter med alla kommuner och skoladministratörer som förser oss med listor på adresser, säger Eva Jylltorp och berättar att alla kommuner i Östergötland har skickat in listor, vilket gör att de ungdomar med rätt ålder som är mantalsskrivna i en kommun i Östergötland kommer att få ett sommarresekort hemskickat.