Det är museidirektör Niklas Cserhalmis ord, som beskriver en välbehövlig uppfräschning av Strykjärnet, som fyllde 100 år förra året.

– Det är 20 år sedan vi gjorde fasadrenovering senast, säger han och beskriver en rigorös planering och genomförande av ”etapp ett” i renoveringen: sidan som vetter mot Laxholmstorget och gränden upp mot Västgötebacken.

– Antikvarier har letat rätt på den ursprungliga färgen, genom bland annat arkivforskningar och vi har använt rätt putsbruk. Superavancerat!

Artikelbild

| Ena sidan av museumet har sett ut så här sedan augusti.

Arbetet, som drog igång efter sommaren, genomförs med bidrag från länsstyrelsen. Det är LO som äger själva byggnaden, och som sedan hyr ut den till museet som är en enskild stiftelse med LO, TCO, ABF och Sensus studieförbund som huvudmän. I mitten av november ska arbetet i etapp ett vara klart, och då rivs byggställningarna. Då kommer förbipasserande se de nyrenoverade fönstren och fasadens putshål som lagats och målats hela sju gånger.

– Vi återställer industrilandskapets primadonna till det hon ska vara!, Niklas Cserhalmi.

I vår drar etapp två igång, då resten av byggnaden ska genomgå samma förvandling. Museet kommer då troligen att söka om att tömma Strömmen.

– Det gör vi först när frosten släpper, framåt april. Det är ett lite större projekt, som säkert kommer att pågå över sommaren. Men det kommer inte att störa lika mycket som nu, när vi blockerar gränden för alla som ska fram och tillbaka, eftersom det inte är vid de publika områdena, utan vid vattnet, säger museidirektören.