Första fallet av människoexploatering

Under torsdagen inleddes rättegången mot den Norrköpingskrögare som är den första att åtalas för det nya brottet människoexploatering.

Kammaråklagare Eva Wintzell, är den förste att tillämpa den nya lagen.

Kammaråklagare Eva Wintzell, är den förste att tillämpa den nya lagen.

Foto: Åsa Hanell

Nyheter2019-11-14 13:30

Den nya lagen är en utvidgning av brottet människohandel som antogs av riksdagen sommaren 2018 och innebär att den som utnyttjar en person i tvångsarbete eller arbete under uppenbart orimliga villkor kan dömas för människoexploatering till fängelse i högst fyra år. 

Kammaråklagare Eva Wintzell, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och den förste att tillämpa den nya lagen.

–  Vi måste först få till en förhandling, praxis kanske inte kan grundas på ett enda mål, men det är det första och det är självklart intressant även om jag haft många mål när det gäller människohandel tidigare.

Prejudicerande blir ett beslut först när det nått högre instans, men var gränserna går är av intresse.

–  Vad rätten anser att uppenbart orimliga villkor är, ska vi nu ta reda på, säger Eva Wintzell.

Målsägarna, det gifta paret, som kom hit för att hon, som redan har en universitetsutbildning på mastersnivå från hemlandet började studera vid Linköpings universitet. Under några dagar fick de på i en av skolans gästrum, men sedan var de tvungna att hitta något eget. Efter att ha hittat en restaurang de ville äta på i Norrköping kom de i samspråk med ägaren, han erbjöd dem både jobb och husrum.

De fick tillsammans med ytterligare två anställda vid restaurangen och ägaren bo i en femrummare i samma fastighet som restaurangen och de fick mat. Men de hade också blivit lovade lite mer än 120 kronor i timmen i lön. När de runt den 25 oktober hörde sig för om lönen fick de till svar att ägaren inte hade några pengar och de inte något bankkonto. När de fortsatte att påtala att de ville ha lön blev de hotade och till sist utkastade ur lägenheten. Då larmades polis.

Krögaren som enligt åklagaren aldrig tänkt betala någon lön har under tiden för händelsen och efteråt haft ekonomiska problem, både privat och i företaget. Restaurangen försattes i konkurs och hans hus har varit föremål för utmätning hos Kronofogden.

I den personalliggare som mannen smygfotat, har inte anställda loggats som de ska utan arbetet betydligt mer.

– Det har förekommit en hel del kontanthantering i den här verksamheten som vi inte kan följa, säger Eva Wintzell.

Manne skulle enligt svenska löneavtal ha fått en lön för de 42 dagar han jobbat med 62. 000 kronor före skatt, kvinna mindre. Tillsammans kräver de drygt 106 000 kronor i skadestånd. Mannen nekar till allt.

Vad är uppenbart orimliga villkor enligt tingsrätten?
Vad är uppenbart orimliga villkor enligt tingsrätten?
Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!