En akut fjärrvärmeläcka i Hageby

En akut fjärrvärmeläcka i Hageby medför att delar av stadsdelen under fredagen får kallare element och ont om varmvatten.

Hageby vårdcentral hör till de inrättningar som inte får någon fjärrvärme under fredagen.

Hageby vårdcentral hör till de inrättningar som inte får någon fjärrvärme under fredagen.

Foto: Blomqvist Joakim

Norrköpings kommun2019-12-05 18:00

Eon har fått en akut läcka som kommer att göra att delar av Hageby under fredagen kommer att sakna fjärrvärme. 

Framförallt påverkar det möjligheten till varmt vatten i kranen, möjligheten att duscha varmt, och elementen kommer att bli kallare. 

Tiden för reparation är mellan klockan 9 och 15 på fredagen.

– Vi har hittat en fjärrvärmeläcka som är ganska omfattande under dagen. Vi kommer att kunna ha fjärrvärme i gång under kvällen och natten, men i morgon måste vi bryta helt och hållet klockan 9, för att laga den här läckan, säger Martin Callmeryd, regional kommunikationschef vid Eon.

Skadan som upptäcktes under torsdagen är kopplad till en tidigare vattenläcka som Nodra haft i sitt system. Troligtvis är orsaken en gammal grävskada på platsen.

Platsen för läckan är på grusplanen framför Hageby vårdcentral där det tidigare funnits en bensinstation. 

De som påverkas är Söderportens skola, Hageby vårdcentral, förskolan Svanen såväl som cirka 1 500 boende utmed Vrinnevigatan, Ravingatan, Sågaregränd, Huggargränd, Egnahemsgatan samt delar av Hagebygatan, Plåtslagaregatan, Grundläggaregatan, Plåtslagaregatan, Lidaleden och Bäckgatan. 

Området som påverkas begränsas till de delar av Hageby som gränsar till Söderleden. Områden från Mirum Galleria i riktning mot Navestad påverkas inte. 

– I natt kommer det fortfarande att vara varmt och skönt att både duscha och i husen, men i morgon bitti kommer vi att stänga av och så kommer det att vara avstängt under dagen, säger Martin Callmeryd.

Det är tråkigt att en skola, förskola, vårdcentral och även ett äldreboende som kanske har extra behov av värme drabbas, säger Callmeryd. Tur i oturen är att det är plusgrader ute.

– Det är positivt att vi ändå kan ha fjärrvärmen på under kvällen och att vi kan lägga det här under dagtid. Det är så vi vill göra när sådana här saker händer, att det ska påverka under den tiden av dygnet då så få som möjligt är hemma, säger Martin Callmeryd. 

– Det tråkiga i det här fallet är att det är ett ställe som påverkar just de här inrättningarna, som vårdcentral, folktandvård och skola. Det är det som säkert kommer att vara lite kännbart i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!