"Det här hade vi kunnat undvika"

Vård- och omsorgsnämnden har inte lyckats komma överens om nödvändiga besparingar. Att det hela drar ut på tiden gör att nämnden nu tvingas till ytterligare besparingar.

Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden förklarar i en skrivelse till kommunstyrelsen att nämnden inte kunnat komma överens om nödvändiga besparingar.

Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden förklarar i en skrivelse till kommunstyrelsen att nämnden inte kunnat komma överens om nödvändiga besparingar.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2019-11-18 19:00

Förra veckan tog nämnden beslut om att stänga tillagningsköket på Nils Åbergs gata och lägga ner äldreboendet på Timmermansgatan, men det tredje förslaget, att sänka grundbemanningen på demensboenden, röstades ner.

En åtgärd som skulle spara 42 miljoner kronor.

Pengar som fortfarande behöver hämtas hem och ju längre tid det tar innan ett beslut fattas, desto dyrare riskerar det bli för kommunen.

Det menar Olle Vikmång (S), som i en skrivelse till kommunstyrelsen berättar att fördröjningen lett till att de nu behöver göra ytterligare besparingar på fem miljoner kronor.

En siffra som kan att växa till tio miljoner om de väntar med beslut till december.

– Det här är beslut som kräver längre processer innan de kan få genomslag och för varje månad som går innan vi fattar de här besluten så tickar pengarna. Nu tvingas vi till ytterligare besparingar som är helt onödiga och som vi hade kunnat undvika, säger han.

Var kommer ni att spara den här gången?

– Det kan jag inte säga i dagsläget men kostnaderna i vår organisation, vård och omsorgsverksamheten, handlar till nästan 90 procent om personal och fem miljoner motsvarar ungefär tio undersköterskor. Var någonstans det ska hämtas kan jag inte svara på nu, säger Vikmång som gärna velat se ett alternativt förslag från Moderaterna som avslog Kvartettens förslag.

M å sin sida meddelar att de vill återkomma med sina förslag till när internbudgeten ska klubbas i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!