Läs mer:Därför höll han sig undan.

Sebastian Ljungblad, som greps i torsdags efter att ha varit onåbar för rättsväsendet sedan han släpptes ur häktet i januari, står åtalad för att tillsammans med sin barndomskamrat ha lurat en äldre kvinna, och försökt lura ett flertal andra äldre kvinnor på pengar genom att komma över deras bankkoder. Men när rättegångens andra dag inleddes med förhör med de båda förnekade de att de var inblandade överhuvud taget. Att de båda befunnit sig i den lägenhet från vilken bedrägerisamtalen gjordes från mobiltelefonen i lägenheten är ett mysterium för dem.

– Jag har absolut inte ringt till några äldre personer, sa barndomsvännen.

Artikelbild

| Advokat Mikael Abrahamssons klient nekar till att ha ringt upp de äldre kvinnorna för att försöka lura dem på pengar eller att han skulle gjort sig skyldigt till något som helst brottsligt.

Ingen av dem vill heller kännas vid den mobiltelefon som ska ha använts eller den surfplatta som någon gjort sökningar på. De utskrifter med namn, telefonnummer och mobiloperatörer som hittats i en låda i lägenheten och med Sebastian Ljungblads fingeravtryck på har sin förklaring.

– Jag letade runt i en låda efter en laddare och då måste jag ha tagit i pappren, säger Sebastian Ljungblad.

De anteckningar som gjorts på namnlistor som hittats i lägenheten har han däremot inte skrivit.

– Jag har velat att polisen skulle göra både en röstidentifiering och en handstilsanalys, men det har inte gjorts, säger Sebastian Ljungblad.

Artikelbild

| Kammaråklagare Helene Gestrin på väg in till förhöret med Sebastian Ljungblad på tisdagsförmiddagen.

Att han skulle vägrat polisen att komma in hans mobiltelefon, som åklagaren menar, stämmer inte heller.

– Redan vid första förhöret så erbjöd jag mig att låsa upp den men då var de inte intresserade. Efter att jag suttit häktad i två veckor hade den laddat ur och ansiktsigenkänningen fungerade inte längre och eftersom jag aldrig låst upp den med någon kod så kan jag inte låsa upp den längre, säger Sebastian Ljungblad.

Läs mer:Golare har inga polare.

När han och den medåtalade pressades av åklagaren var förklaringarna oftast att de inte visste, men de pengar som den medåtalade hade på sig när de två greps i bilen och de 34 000 som förvarades i ett kassaskåp i lägenheten ska ha kommit från spelvinster. Inte från brott.

Totalt åtalas ett 30-tal personer för inblandning i den stora bedrägerihärvan som beräknas pågå till den 19 juni.