– Vi, polisen och rättsväsendet ligger hela tiden steget efter de som tillverkar och säljer nätdroger, det här projektet ska förhoppningsvis göra att vi åtminstone inte halkar efter, säger Johan Dahlén, docent vid tekniska och medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Att framställa läkemedel tar lång tid, att ta fram en ny nätdrog bara ett par månader. Så fort en nätdrog narkotikaklassas byter tillverkarna en del av substanserna. Nätdroger tar varje år livet av många runt om i världen.

När man tar en drog är det ett gift som kroppen vill göra sig av med, då bildas olika sammansättningar - metaboliter, som uppblandade med vatten kissas ut.

– De metaboliter som bildas i levern för att ämnet ska bli mer vattenlösligt och kunna kissas ut är unika för just den substansen som används i drogen, många är lika men kan skiljas ut, säger Johan Dahlén.

Forskningen leder förhoppningsvis till att fler substanser kan identifieras och på så vis kan sjukvården snabbt få reda på vilken drog det rör sig om när en person kommer in akut.

– Eftersom drogerna, eller medicinerna, sälja på nätet är det som att spela rysk roulett att ta dem, folk tror att det är fritt fram att köpa något på nätet från som kallar sig apotek, men de har ingen aning om vad de stoppar i sig, säger Peter Konradsson, professor på institutionen för kemi, biologi och fysik vid Linköpings universitet.