– Det är jätteviktigt att ta vara på sin rättighet och rösta, säger MuhamedMahamuud som på söndagen röstade i Söderporten i Hageby tillsammans med sin fru och två barn.

Bakom ett bord i lokalen sitter röstmottagaren Åsa Jakobsson som i femton år har ägnat valdagarna åt att jobba. I höstas blev det ett långt arbetspass som sträckte sig in på småtimmarna.

– Jag gör det här för att jag tycker att demokratifrågan är så viktig, säger hon.

Artikelbild

| En majoritet av länderna i EU går till valurnorna på söndagen. I Norrköping lämnade Anna Pettersson sitt kuvert till Ann-Britt Andersson och de andra röstmottagarna i Hagagymnasiets entré.

Åsa Jakobsson berättar att nästan 20 procent på deras listor över Hageby-Vrinnevi har förtidsröstat.

– Många passar på att rösta när de ändå går och handlar på Ica. Det är ett kvitto på att kommunen har ställt upp med bra service.

Även i Skarphagen valde en lika stor andel att förtidsrösta, enligt Tommie Haag som leder arbetet i vallokalen i Skarphagsskolan. Det var heller inga köer till Skarphagsskolan, eller någon annan vallokal, vid NT:s besök.

– Det är inte riktigt samma tryck som under riksdagsvalet, säger Tommie Haag.

Artikelbild

| Muhammed Mahmuud visar legitimation och ger sin röst till Åsa Jakobsson och Anna Diamant.

Vilka frågor som väger tyngst för Norrköpingsborna varierar naturligtvis. Förstagångsväljaren ZakarieIsse i Hageby gör ingen hemlighet av vilket parti som fick hans röst.

– Jag röstade på Miljöpartiet. Miljön och klimatet kan inte vänta, man måste ta tag i de frågorna nu. Det avgjorde mitt val, berättar han.

Artikelbild

| I Hagagymnasiets vallokal har bara 110 av 1500 röstat strax efter lunch. "Det är jätteroligt att vara här och träffa folk, men nu är det inte så mycket fart. Vi vill ju att så många som bara kan röstar" säger röstmottagaren Ann-Britt Andersson.

Utanför Hagagymnasiet möter vi Robin Thunberg, 21, som är inne på samma linje.

– Miljöfrågorna är viktigast. Sverige är ett litet land, men det vore bra om vi kan få resten av Europa med oss. Då kan vi göra skillnad, säger han.

Artikelbild

| Det var ingen kö alls när Susann Palombo strax efter lunch kom för att rösta i EU-valet i Hagagymnasiets entré.

För KerimÖzmen som röstar på Skarphagsskolan är trygghet allra vikigast.

– Trygghet är nummer ett, men även sjukvård och säkerhet är a och o. Förhoppningsvis hittar politikerna verktyg för att vi ska få ett tryggare Europa med mer medmänsklighet, säger han.

Artikelbild

| Robin Thunberg, 21, röstar för första gången i ett EU-val och tycker att miljöfrågorna är viktigast.

En stund senare kommer Diana Da Silva Larsson in på skolan för att göra sin samhälleliga plikt. Hon anser att migrationspolitiken är en viktig EU-fråga.

– Det behövs en ansvarsfull migrationspolitik i hela EU, inte bara i vissa länder, säger hon.

Artikelbild

| Ingen trängsel vid de gröna skärmarna i vallokalen i Skarphagsskolan.

Vi möter Susann Palombo när hon överlämnar sin valsedel i Hagagymnasiets entré. För henne var abortfrågan helt avgörande i detta val.

– Jag ändrade parti i sista stund. Aborträtten är otroligt viktig för mig. Vi har kämpat genom historien för kvinnors rätt till abort och där kan man inte börja backa, säger hon.

Artikelbild

| "Det är inte samma tryck som i riksdagsvalet" konstaterar Tommie Haag, ordförande och ansvarig för vallokalen i Skarphagsskolan.

Tv-debatterna inför EU-valet får underkänt av henne. De tycker hon inte har varit särskilt klargörande och givande i sakpolitiska frågor.

– De kastar ju mest skit på varandra, suckar hon.

Artikelbild

| Några åt gången kom till vallokalen i Skarphagsskolan för att rösta.

Vallokalerna har öppet till klockan 21 i kväll.