Det började i lördags då han tilldelades Narrenpriset, ett pris som delas ut av Svenska EventAkademin till personer som utvecklats och som gör skillnad.

– Det är det största individuella priset för artister i Sverige, säger Charbel Gabro och förklarar att "det här är våra guldbaggepriser".

På tisdagen var det dags igen. Under Talarforums gala på Berns i Stockholm visade det sig att han fått flest röster i kategorin "Årets Genombrott 2018" och därmed kammade hem nästa talarpris.

Artikelbild

| Charbel Gabro, föreläsare från Norrköping.

– Helt magiskt. Det största jag varit med om. Det har kommit massor med mail och telefonen har ringt hela tiden. Jag har fått många förfrågningar, många har nog tänkt att det är bäst att boka upp honom direkt, säger Charbel och skrattar.

De senaste åren har Charbel rest Sverige runt med sin föreläsning "Integrera flera". Han har mött anställda inom kommuner, skolor, organisationer, statliga myndigheter och näringslivet och pratat om sin egen bakgrund, om hur han kom till Sverige som fyraåring, om integrationens utmaningar och om sitt engagemang för nyanlända. Och fått människor att tänka till: Hur inkluderande är vi? Vad har vi för fördomar? Men trots att det känns som att han träffat så oerhört många människor ute i landet, förstod han inte hur många det är som faktiskt känner till honom – tills han fick kvittot på det i form av utmärkelserna.

– Om folk rekommenderar mig och lägger upp bilder i sociala medier, då är det ett bevis på att det går bra. I och med genombrottet blir det ett ännu större genombrott nu, säger Charbel och ger en liten vink om sin vardag:

– I går hade jag två föreläsningar och i morgon en. Jag har föreläst på två personer i Finspång och 700 personer på andra ställen.

När den här intervjun görs har han landat hemma i Norrköping en liten stund. Hemma på kontoret med utsikt över Strömmen och hemma i pojkrummet hos mamma och pappa. För det blir en hel del nätter på hotell när man har ett yrke som Charbel, och för att skapa hemmakänsla har sina egna tricks:

– Det första jag packar ner är min tempurkudde, min snuttefilt. Då känns det som jag vaknar upp hemma varje dag. Jag gillar inte att gymma, men jag gillar fotboll och därför ringer jag upp fotbollsklubbar till de ställen jag kommer och frågar om jag får vara med på en träning. Då skapar jag lite hemma när jag är borta, säger han.

Var har han då fått sin talartalang ifrån? En del handlar om övning och hårt slit, men en annan fick han faktiskt till sig där i pojkrummet.

– Jag växte upp i ett trångt hem. Jag och min bror delade säng och under oss sov farfar Jacob som var 100 år. Enda sättet att få tyst på var att berätta om kriget och hur de flydde. Jag kommer från en kultur som är muntlig och har hört de där historierna om och om igen. Att farfar Jacobs gen fått genomsyra mitt arbete är en gåva.

Det är dock inte alla som tycker att det Charbel ägnar sig åt är ett "riktigt" jobb. Senast för en månad sedan blev han påhoppad när han gick på stan.

– Alla tar inte mitt yrke seriöst. De frågar "men vad jobbar du egentligen med"? Men efter så många års slit har jag blivit prisad för något ingen trodde på. Bara det är en saga i sig. Jag är uppvuxen i Hageby, bor i Klocket just nu och kan bli något stort i en bransch ingen tror på.

Mest får han dock positiv feedback och bäst värmer det när människor från barndomen hör av sig.

– De skriver att de aldrig trodde att jag skulle bli det här. Att en tuff fotbollskille kan bli mjuk och seriös, att en invandrarkille kan sätta ord på känslor. Jag är så tacksam för det här. Jag har hållit på i 14 år, i början förstod jag inte ens att det var det jag gjorde.

Det han vill skicka med till alla unga därute är att de ska våga tro på sig själva. Oavsett vad de runtomkring säger.

– Hur mycket folk än skrattar, se det som din bensin, din ved. Ingen kan se dina drömmar eller längtan efter att göra skillnad. Jag hoppas att jag kan vara en förebild och om någon har svårt att hitta sin grej får de jättegärna höra av sig!

Tillsammans med bland annat Olle Tholén från Crazy Pictures kommer Charbel att hjälpa de människor i Norrköping som har de allra svårast. Charbel och Olle träffades då de båda prisades på en gala i Norrköping och insåg då att de träffat varandra länge – i kyrkan som de båda besöker.

– Det ska bli jättekul att göra det här tillsammans, säger Charbel.