Byggnads granskar arbetsplatser

Dödsolyckorna inom byggbranschen ökar. Ofta rör det sig om fallolyckor. För att belysa problemet kontrollerar fackföreningen Byggnads den här veckan säkerheten på 1 200 arbetsplatser. "Det är inte okej att någon ska behöva dö på jobbet", säger Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst.

I år har åtta personer mist livet i fallolyckor på byggplatser. Fackförbundet Byggnads sätter den här veckan fokus på ämnet och kontrollerar byggställningar runt om i landet.

I år har åtta personer mist livet i fallolyckor på byggplatser. Fackförbundet Byggnads sätter den här veckan fokus på ämnet och kontrollerar byggställningar runt om i landet.

Foto: Samuel Pettersson/TT

Norrköpings kommun2019-10-22 19:00

Sedan 2016 har Byggnads årligen arrangerat en arbetsmiljövecka och i år har de valt att sätta fokus på byggnadsställningar.

Anledningen är det höga antalet dödsfall och allvarliga olyckor som skett.

I år har elva byggnadsarbetare mist livet i arbetsolyckor i Sverige rapporterar TT. Åtta av dem omkom i fallolyckor, vilket är en ökning från i fjol.

– Det är verkligen olyckligt. Hela branschen behöver titta över det här. Det behövs mer ordning och reda och skyddsombuden och företagen behöver verka tillsammans på ett bra sätt för att minimera riskerna, säger Magnus Cato.

Många av olyckorna är kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar.

Den här veckan kommer därför facket kontrollera säkerheten på 1 200 byggnadsställningar i landet.

I region öst handlar det om cirka 90 skyddsronder som ska genomföras. Om de granskande skyddsombuden anser att en byggnadsställning är farlig för liv och hälsa har de rätt att stoppa arbetet.

– Vi gör det här för att försöka öka tryggheten på arbetsplatsen. Vi upplever att man ibland inte bygger ställningen enligt de anvisningar och de föreskrifter som finns och att jobba på en ställning är riskabelt. Det är ofta höga höjder och när det då sker olyckor så blir det allvarliga skador eller dödsfall.

Enligt Magnus finns det flera problem inom branschen i dag. 

Det byggs väldigt mycket men säkerheten kommer inte alltid i första hand menar han.

– Generellt sett kan man säga att arbetsmiljö kostar pengar och det är klart att när man börjar konkurrera om priset så kanske arbetsmiljön får stå tillbaka. 

Byggnads vill nu inför krav på yrkesbevis för att få uppföra ställningar.

– Det är viktigt att de som bygger ställning har rätt kompetens och yrkesbevis för att uppföra en ställning så att det blir utfört enligt de föreskrifter som finns och så är det inte alltid nu. Det är högkonjunktur och det råder arbetsplatsbrist och då rekryterar man personer som inte har rätt utbildning. 

I Östergötland har det inte varit några dödsolyckor i år, men att folk har trillat ner från ställningar har inträffat.

–  Vi har haft några tillbud. Vi hade en som ramlade ner från en ställning nyligen men den personen klarade sig ganska bra, säger Cato.

Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst, menar att det finns mycket att göra för att höja säkerheten på arbetsplatserna.
Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst, menar att det finns mycket att göra för att höja säkerheten på arbetsplatserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!