Bussgata i Svärtinge väcker känslor

Norrköpings kommun vill knyta ihop Svärtinge Skogsbacke och övre Svärtinge med en bussgata. Ett förslag som väckt känslor bland boende i området. Vissa är positiva, andra mer skeptiska.

Jan Ryfjord och Maria Stille i vägföreningen Övre Svärtinge fick se ett rekordstort antal besökare på medlemsmötet i veckan. Omkring 70 personer var på plats på Svärtingehus skola när kommunens förslag om en ny bussgata skulle diskuteras.

Jan Ryfjord och Maria Stille i vägföreningen Övre Svärtinge fick se ett rekordstort antal besökare på medlemsmötet i veckan. Omkring 70 personer var på plats på Svärtingehus skola när kommunens förslag om en ny bussgata skulle diskuteras.

Foto: Jessica Edeson

Norrköpings kommun2019-11-13 16:00

Kommunen har tidigare undersökt möjligheterna att dra en allmän väg mellan det nya området Svärtinge Skogsbacke och övre Svärtinge.

Men boende var oroliga för att det skulle bli alltför mycket trafik och överklagade det hela.

Efter det har de planerna lagts ned.

Nu vill kommunen se om de boende kan tänka sig att de två områdena knyts ihop med en bussgata istället.

Bussgatan skulle i så fall gå mellan Rosendalsvägen och det nya området och utrustas med en bom som endast öppnas när en buss närmar sig.

Frågan diskuterades på ett medlemsmöte som Övre Svärtinges vägförening höll i tisdags kväll. 

Omkring 70 personer var på plats.

Med på mötet var också ett flertal representanter från kommunen.

Bland annat Martin Schmidt på samhällsbyggnadskontoret, som jobbar med infrastruktur för kollektivtrafik.

– Östgötatrafiken ser ett stort värde i att kunna köra igenom det här nya området och plocka upp resenärer där med. I dag får de vända bussarna på Rosendalstorget i Svärtinge. De innebär att de måste backa och det är trångt och trafikfarligt. Med den nya vägen kan de fortsätta genom Svärtinge Skogsbacke och vända längre fram där det är mer trafiksäkert, säger Schmidt.

Det var lite delade åsikter bland medlemmarna på plats. Vissa var positiva och ser gärna att busstrafiken i området utökas.

Andra var mer skeptiska och menar att vägarna inte klarar av busstrafiken.

–  Vi har mycket trafik redan i dag och det är smala vägar och man kan inte alltid mötas, så vi vet inte riktigt om vi vill öka på det. Vägarna fram till bussgatan har inte den kapaciteten egentligen. Det måste göras ganska mycket där, säger Maria Stille, ordförande i Övre Svärtinges vägförening.

Hon och de andra i styrelsen ska fatta beslut i frågan senare den här veckan.

– Vi får försöka samsas. Man ser ju att det finns olika åsikter bland de boende i Svärtinge så det kommer vara svårt att hitta ett beslut som gör alla nöjda.

Under mötet fick medlemmarna även information om de besparingar kommunen vill göra rörande vägföreningarna samt chansen att ställa frågor till kommunalrådet Reidar Svedahl (L) och Olof Carlsson, avdelningschef på samhällsbyggnadskontoret. 

Enligt ett nytt förslag ska det kommunala övertagandet slopas, bidraget till föreningarna dras in och föreningarna ta över ansvaret för belysningen på vägarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!