Nyss duggade regnet men strax efter middagstid på måndagen har molnslöjorna dragit undan och en gnutta sol letar sig fram mellan husen på Drottninggatan. Vid Hörsalsparken har det samlats ett 70-tal personer och orsaken är att partiledaren för Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, ska hålla ett kortare tal här som ett led i valrörelsen till EU-valet.

Så dyker hon upp och inleder med att gå en runda och hälsa på partikamrater i Norrköping men också på de övriga åhörare som finns på plats.

Ebba Busch Thor blir presenterad av kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) innan hon får överta mikrofonen. Hon kommenterar den senaste vägningen av opinionsmätningar där KD landar på 11,4 procent, en uppgång på 5,1 procent bara sedan valet, och därefter lyfter hon några av KD:s hjärtefrågor som exempelvis de ökade köerna i sjukvården. Sedan övergår hon till EU-frågan där KD har som slogan: "Make EU lagom again" som innebär just precis det: KD vill ha ett EU som hanterar frågor där det krävs överstatliga lösningar men man är motståndare till en utveckling mot ett mer federalistiskt Europa.

Artikelbild

| Ebba Busch Thor framhöll att EU inte ska gå mot att bli en federalistisk supermakt, istället ska EU bli "lagom".

Efteråt får Folkbladet möjlighet att ställa några frågor till Ebba Busch Thor som direkt påpekar att hon inte har någon omedelbar koppling till Norrköping – däremot gick hennes make Niklas fotbollsgymnasiet här och spelade också för IFK Norrköping under några år i början på 2000-talet.

– Jag har ingen anknytning men jag får höra de bästa minnena från Norrköping var och varannan vecka hemma och vi träffade hans gamla tränare nu på lunchen, skrattar Ebba Busch Thor.

Hur känns EU-temperaturen här i Norrköping?

– Jag tycker att det är ett gott betyg att det kommer såpass många mitt på blanka dagen en måndag, säger Ebba Busch Thor.

Artikelbild

| Ebba Busch Thor träffar 18-åriga studenten Esther Squire som ser den kristdemokratiska partiledaren som en förebild.

– Det är alltid svårt att mobilisera inför ett EU-val men jag hoppas att Norrköpingsborna och östgötarna generellt går och röstar, det är ju mycket på lokal nivå som påverkas av beslut som tas i EU, det är viktigt.

Är det någon EU-relaterad fråga du särskilt vill framhålla?

Artikelbild

| KD är ett parti och en partiledare i medvind just nu.

– Den viktigaste förändringen som vi vill genomföra handlar ju egentligen om ett perspektivskifte. EU måste välja väg; ska man värna unionen och stödet för EU då måste EU våga bli lagom igen i bemärkelsen att man inte går mot att göra EU till ett Europas förenta stater. Samtidigt måste vi hålla borta de populistiska anti-EUkrafterna som också hotar att slita sönder unionen, betonar Ebba Busch Thor.

En av dem som finns på plats och uttrycker sitt stöd för KD:s partiledare är 18-åriga Esther Squire som går Bild & Form på De Geer-gymnasiet. Folkbladet frågar vad det är som är speciellt med Ebba Busch Thor?

Artikelbild

| Ebba Busch Thor tycker att det är ett bra betyg att så många dyker upp i Hörsalsparken med tanke på tidpunkten.

– Hon är en stark, ung mamma som lyckats i politiken och jag tycker hon är en så bra förebild. Man tänker: "om hon klarar det så kan jag också", säger Esther Squire.

– För mig som ung tjej till höger står hon också för en feminism som inte är vänster och socialistisk, det tror jag att många unga attraheras av.

011-200 472