Strax före lunch på onsdagen klargjorde Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att partiet kommer att släppa fram Stefan Löfven på fredagens statsministeromröstning. Detta görs med hotet om misstroendelöfte om Löfven släpper fram förslag som inte är förenliga med de krav Vänsterpartiet har. Något som verkar ha författats i ett hemligt avtal då Jonas Sjöstedt på journalisters frågor på efterföljande presskonferens förklarade att det finns ett ”papper” som ”ni aldrig kommer att få se”.

Något kommunalråd Reidar Svedahl (L) reagerar på:

– Annars pratar man så mycket om öppenhet och transparens. Men här finns ett hemligt avtal som åsidosätter det avtal som Löfven gjort med Centerpartiet och Liberalerna. Ska man tro Sjöstedt, att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande inte längre gäller, det som var en viktig del i avtalet, ja då har ju avtalsinnehållet i omröstningen vi gjorde ändrats, säger han.

I en debattartikel i Aftonbladet på onsdagen skrev han under på att om ”överenskommelsen visar sig innebära något annat än det som diskuterades under helgens partiråd”, då bör Liberalerna rösta nej.

– Jag representerar inte majoriteten i vårt parti, utan mig själv. Jag förstår att vanligt folk har svårt att förstå vad som händer. Vi gick till val på att ha Kristersson som statsminister, vi fällde regeringen Löfven och senare fällde vi honom en gång till. Men nu vill vi helt plötsligt ha Löfven som statsminister – och för att få igenom det tar vi hjälp av Vänsterpartiet, som står så långt politiskt från oss som det bara går. Det är en märklig samling partier: Vi och C som är liberala, S som är socialdemokrater, MP som är olika beroende på vilken dag man frågar dem och så V som vill avskaffa äganderätten, säger han.

Men vad tror du då – kommer Löfven vara statsminister i fyra år?

– Det är fifty fifty. Det finns säkert liberaler som kommer att försvara honom med att det är bra att vi har en regering. Eller som är som jag: att det varken är ärligt, öppet eller bra.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) tycker att det är hög tid att få en regering på plats efter dryga fyra månader av turbulens.

– Vi behöver börja jobba med sakfrågorna så nu är det dags att köra på den här uppgörelsen, säger Karin Jonsson som alltså tror Stefan Löfven släpps fram av Centern och Liberalerna under fredagens omröstning.

Innebär det inte ett problem att S nu uppenbart förhandlar med V trots skrivningen att hålla dem utanför inflytande?

– Överenskommelsen har ju handlat om själva budgetsamarbetet, i övrigt får man naturligtvis lyssna på andra partier. Den här skrivningen om V kan kanske upplevas som hård men det är ju det som ingår i budgeten som den innefattar.

Jonas Sjöstedt nämnde ett misstroendelöfte i det fall punkterna om marknadshyror och ändringar i LAS skulle bli allvar?

– Men då måste ju V ha med flera partier på det misstroendet och jag har svårt att se att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle fälla Löfven på dessa frågor som man själv står bakom, säger Karin Jonsson som inte heller tror att förslagen i överenskommelsen kommer att begravas i utredningar som många varnat för.

– Vår uppgörelse gäller årsvis och det är klart att vi måste ha koll på att det genomförs men huvudsaken här är inriktningen.

Hur är läget i Kvartetten lokalt där ju S, L, C men också KD samarbetar medan det är många hårda ord på riksplanet mellan de forna allianspartierna?

– Det påverkar inte vårt samarbete, däremot är den hårda tonen i allmänhet ett problem i den här situationen.