Nu söker Räddningstjänsten i Östergötland efter kvinnor och män som vill vara deltidsbrandmän vid flera av räddningstjänstens stationer, men främst i Skärblacka och främst dig som finns på orten dygnet runt.

– Som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som det också heter, har du larmberedskap på ditt ordinarie arbete och/eller i ditt hem. Inom fem minuter ska du kunna rycka ut från den räddningsstation som du tillhör, skriver Räddningstjänsten i ett facebookinlägg.

För den som vill veta mer om vad arbetet som deltidsbrandman innebär och vilka krav som ställs så kan man läsa mer på Räddningstjänstens hemsida. Men den del av vad jobbet handlar om innebär att innebär att du har ett ordinarie arbete som du får gå ifrån när det går larm. Inom fem minuter från larm ska du byta till larmkläder och sitta i ett av stationens räddningsfordon. Du måste därför bo och/eller arbeta relativt nära räddningsstationen.

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman får du genomgå ett fystest för att se om du uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket ställer. Arbetsprovet består av att gå åtta minuter på ett rullband med en viss lutning och hastighet, iklädd larmkläder och andningsapparat.

Dessutom måste du vara fullt frisk, ha god fysik, bo eller arbeta inom fem minuters färdväg från deltidsstationen. För att veta om man klarar jobbet genomför man olika tester. Räddningstjänsten vill gärna att man tipsar de du tror skulle passa för uppdraget - både män och kvinnor är välkomna och har du C-körkort så är det meriterande.