Det var den 24 januari som polisen larmades till en lägenhet i Vilbergen. Efter att den allvarligt skadade kvinnan tagits omhand fick en polisman syn på den nerblodade 86-åringen i trapphuset.

– Det är mig ni söker, ska han ha sagt, enligt polisen, som vittnade under rättegången.

86-åringen uppgavs sedan ha sagt att hans sambo "förtjänade det". Enligt en rättsläkare hade en kniv, eller ett knivliknande föremål, huggits fem–sex centimeter in i hennes rygg så att den ena lungan kollapsat.

– Om hon inte hade fått vård snabbt så hade det varit stor risk att hon hade avlidit, uppgav han.

Kvinnan hade även omfattande skador i ansiktet och på händerna. 86-åringen hävdade i rättssalen att det var kvinnan som hade attackerat honom.

Men Norrköpings tingsrätt fastslår i domen att den berättelsen "inte är trovärdig". Man skriver vidare att 86-åringen måste ha insett att knivstick som riktas mot överkroppen medför en avsevärd risk att den utsatte mister livet.

Eftersom 86-åringen dessutom gjort uttalanden om att han skulle döda sin sambo – och inte ansträngt sig för att undersöka hur det stod till med henne efter angreppet – anses han ha haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till att hon skulle dö.

86-åringen döms därmed för försök till mord. Straffvärdet bedöms vara åtta års fängelse, men detta sänks till fem år då ett så långt fängelsestraff skulle "riskera att drabba honom osedvanligt hårt". 86-åringen ska även betala 140 000 kronor i skadestånd.

LÄS MER: 86-åringen fick hjärtinfarkt efter gripandet