Vid kommunfullmäktige förra veckan röstades Maria Sayeler (S) fram som ny ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Med sina 24 år blir hon nu en ovanligt ung gruppledare i kommunen.

Hur ser du på uppdraget?

Artikelbild

| Vid sidan av politiken studerar Maria juridik i Stockholm. Hon har läst i fyra år nu och är inne på sista terminen.

– Jag är förväntansfull men också lite nervös. Jag är så mån att om att göra bra ifrån mig och har så stor respekt för det här uppdraget, och alla som röstade på mig i valet. Jag hoppas jag kan leva upp till förväntningarna. Jag går inte in med något högmod på något sätt utan är väldigt ödmjuk, säger hon.

Hon har tidigare suttit med i barn- och ungdomsnämnden en tid, men det är också den enda erfarenhet av nämndarbete hon har.

Maria menar dock att hennes ringa rutin i sammanget inte nödvändigtvis behöver vara något negativt.

– Jag ser det som så att jag kommer kunna komma in med en annan synvinkel och ett annat perspektiv som jag också tror kan gynna verksamheten.

Är det något speciellt du hoppas uträtta?

– Jag hoppas dels att vi ska ha en god ton i nämnden, dels att vi ska kunna var produktiva men också ha kul. Jag tror många missar det. Man ser politik som så tråkigt och formellt men det är viktigt att ha kul också. Sen hoppas jag att vi kan ta beslut som är bra för Norrköping. Det är självklart en väldigt subjektiv bedömning men jag hoppas att vi tillsammans ska hitta lösningar som fungerar.

Maria började engagera sig politiskt redan vid 14 års ålder efter att Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund gjort ett besök på hennes skola.

– Jag är uppvuxen i Hageby och älskar verkligen Hageby. Under min uppväxt upplevde jag att det som sades och rapporterades om Hageby ofta var väldigt nedlåtande. Det och det faktum att en del människor inte förstår att det faktiskt finns folk som inte har samma förutsättningar som andra, gjorde mig riktigt arg. SSU satte ord på all den ilska jag bar på. Det var som en väckarklocka för mig, så jag tänkte att jag måste engagera mig och då blev jag aktiv i Socialdemokraterna. Sen har jag stannat där.

När hon var 17 utsågs hon till ordförande i SSU och efter det tog hon en plats i kommunfullmäktige som hon suttit med i sedan 2014.

Är det någon fråga du brinner extra mycket för?

– Definitivt segregation. Det brinner jag för väldigt mycket. Jag tror det är många som känner en hopplöshet i dag, en hopplöshet som har sin grund i utanförskap. Folk känner att varför ska jag ens bry mig om jag ändå inte passar in? Alla samhällsinstanser kan göra något för att bryta segregationen och måste göra det också. Jag tror utbildning och arbete är våra viktigaste verktyg för att lyckas med det.

Parallellt med sina politiska uppdrag har Maria studerat juridik i Stockholm. Hon är inne på sista terminen nu och ser fram emot att ge sig ut i arbetslivet.

Om det blir inom politiken eller juridiken står skrivet i stjärnorna, även om det lutar åt det sistnämnda nu.

– Det här politiska uppdraget är ju ett arbete på 30 procent ungefär så jag kommer ju behöva avsätta tid till det, men jag tror inte jag vill hoppa på ett heltidsuppdrag inom politiken just nu. Jag vill fokusera på juridiken, för jag tycker det är så sjukt kul. Sen får man se vad som händer i framtiden, säger Maria Sayeler.