– Det är utan tvekan Norrköpingsbornas pengar, de kommer från kommunala bolags kunder och delägare. Det är inte skattepengar, men det är en petitess i sammanhanget, säger Lars Stjernkvist innan han svarar på den egentliga frågan. Nämligen den om framför allt ett av bolagen - Norrköpings Spårvägar AB.

I det bolaget sitter Göran Lindgren som ordförande och vd – samtidigt som han sitter som tillförordnad vd i Upplev Norrköping, alltså har han ingått avtal mellan två kommunala bolag med sig själv.

– Du har rätt. Det är fel av två skäl. För det första finns det en uppenbar jävsituation. Dessutom bedriver inte Spårvägar AB så omfattande utåtriktad verksamhet att man behöver synas på det sätt som sponsorerna erbjuds, säger Lars Stjernkvist.

Artikelbild

| Eric Stuart, sitter i Riksbyggens styrelse, som sponsarde Upplev Norrköping där han också sitter i styrelsen.

Men Göran Lindgren är inte den ende som sitter på två eller fler stolar. Även Eric Stuart (S) sitter som ordförande i det kommunala bolaget Louis De Geer Kongress, är styrelseledamot i Upplev Norrköping och arbetar som affärsområdeschef för Riksbyggen där han är extern firmatecknare, alltså i ett bolag som sponsrar Upplev Norrköping

Göran Lindgren, som efterträtt Magnus Nilsson på vd-posten efter att han sagt upp sig, är tillförordnad vd i Upplev Norrköping med uppdraget att reda ut den härva av konstigheter, och misstankar att allt inte gått rätt till efter flera avslöjanden och brakförlusten efter Marvelutställningen, som skett i bolaget.

– Göran Lindgren har gjort ett utmärkt jobb som tf vd för Upplev och bland annat upptäckt bristerna i samband med ”leksaksaffären”, men det är viktigt att alla är noga med att hålla isär sina roller, säger Lars Stjernkvist.

Göran Lindgren sitter även i följande kommunala bolag, förutom Upplev Norrköping AB och Norrköping Spårvägar AB, i Norrköping Rådhus AB som vice vd och som ledamot i Norrköping Container Freight - Station AB, Norrköpings Symfoniorkester AB samt Norrköping Parkering AB.

En av de fyra pågående utredningarna kring Upplev Norrköping görs av Göran Lindgren.

Vi har, utan framgång, sökt Göran Lindgren för en kommentar.

Läs mer: Sponsrade med skattemedel