Mysig julmarknad med personlig prägel

Snön har lagt sig, det envisa molntäcket har äntligen börjat luckra upp sig och marschallerna är tända. Perfekt läge för en julmarknad!

"Våra deltagare är jättepeppade och tycker att det är jättekul", säger Helena Sandberg, Stödpedagog.

"Våra deltagare är jättepeppade och tycker att det är jättekul", säger Helena Sandberg, Stödpedagog.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-29 19:00

I Storängsparken 7 i Söderköping står flera bord uppdukade med olika sorters juldekorationer. Det är ”Skapande” – en verksamhet utav daglig verksamhet LSS i Söderköpings kommun – som arrangerar julmarknad. Arbetet med att ordna eventet startade redan i oktober.

– Det känns jätteroligt, framförallt är våra deltagare jättepeppade och tycker att det är jättekul. De kan säga: ”åh nu kommer min bror", alla kommer hit och de får visa vad vi har gjort. Vi är glada för det vi har tillverkat här tillsammans, säger Helena Sandberg, Stödpedagog. 

"Skapande" är en ny verksamhet som drog igång i höstas. Innan jobbade man med textil, men nu finns det möjlighet att skapa i fler material.

– Vi har bland annat jobbat med betong och vi har målat – våra deltagare får ge önskemål på vad de vill jobba med. Vissa saker säljer vi i kommun-kaffeterian och på andra ställen, säger Helena.

Bakom ett av borden sitter deltagarna Sarah Calderon och Camilla Jönsson. Sarah har vikt massor av pappstjärnor. 

– Jag hittade en beskrivning på youtube som jag följde. Så det är lite klippning och ihoptejpande. Jag tejpar de här remsorna som det blir efter klippningen åt olika hålla, vilket gör de såhär bulliga, säger Sarah Calderon.

Är det svårt?

– Jag tycker inte det men det beror på vem som gör det. Men det är lättare för varje gång man gör. 

På försäljningsbordet finns det även tändpuckar till brasor, olika sorters tomtar och ståltrådsfigurer.

– Jag fann det svårt att böja de här, de är lite hårda. 

Vad tycker du om marknaden?

– Det är kul hittills i alla fall, säger Sarah.

Det brukar komma tio personer till ”Skapande", men till julmarknaden har även andra verksamheter inom LSS bidragit med produkter. Det här är första gången på flera år som man ordnar en julmarknad. 

– Jag har drivit fram detta med mina kollegor Annika och Frida. Vi hoppa det här är något som kommer att fortsätta och att vi kanske kommer att ha julmarknad nästa år också, säger Helena Sandberg.

Inne på marknaden finns även glögg och pepparkakor, betongkonst och en hel del annat "juligt". Helena känner sig mest nöjd över att man har jobbat tillsammans.

Vilken betydelse har verksamheten för deltagarna?

– Det här är deras arbete, så det är klart att det har en stor betydelse. Att man får jobba för någonting, och att man känner en stolthet över det man tillverkat.

Julmarknaden arrangerades på Storängsparken 7 i Söderköping.
Julmarknaden arrangerades på Storängsparken 7 i Söderköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!