När en Gulf corvina fortplantar sig utstöter den ett mycket högt ljud, som liknar ett ”maskingevär” som avfyras, med flera snabba ljudpulser.

När ett helt stim av hundratusentals fiskar samlas en gång per år under fortplantningssäsongen låter det som en stor publik på en arena eller ett riktigt högt ljud från en bikupa.

”Ljudnivåerna som genereras är tillräckligt höga för att orsaka åtminstone tillfällig, om inte permanent, hörselnedsättning hos marina däggdjur som observerades medan de jagade fisken”, enligt forskarna vid universitetet i San Diego.

Varje vår migrerar artens vuxna fiskar till en och samma plats, Coloradoflodens delta i Mexiko, för vad forskarna kallar en ”aggressiv lek” som kan inkludera närmare miljoner fiskar.

Forskare vid Universitetet i Texas och San Diego, använde specialutrustning för att avlyssna skådespelet. Fiskens fortplantningsakt är bland det mest högljudda lätet i djurvärlden, enligt forskarna.

Gulf corvina, som är en populär matfisk, kan bli närmare en meter lång och väga omkring 12 kilo.

När fiskarna samlats passar fiskebåtarna på att kasta ut sina nät. Omkring 500 båtar fångar omkring två miljoner fiskar varje säsong, vilket är en fara för arten. Enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN), som rödlistar arter, är Gulf corvinan ”sårbar”. (TT-AFP)