– Jag glömde min clownnäsa hemma, men jag tog med en spindel istället, säger femåriga Vega Lack som har kommit till Himmelstalundsbadet för att testa på jonglering med bollar och käglor.

Till sin hjälp har han Hedvig och Karin Brodén och Ella Colldin Flintberg, alla tre med bakgrund i Norrköpings ungdomscirkus. Deras företag Camp Cirkus startades upp förra sommaren och finansieras genom stipendier och genom olika stiftelser. Även genom statsbidraget för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter som delas ut av Norrköpings kommun.

– Det är många barn som inte har så mycket att göra på sommaren, deras föräldrar kanske jobbar mycket eller inte har råd att resa bort. Då är en cirkusskola en rolig sommaraktivitet för barnen och väldigt kul för oss att anordna. Cirkus är ett av de bästa redskapen för att skapa gemenskap, säger Hedvig Brodén.

Artikelbild

| Barnen kan testa på poi som kan svingas i olika mönster.

Under sommaren gör Camp Cirkus fjorton stopp runt omkring i Östergötland och i Västervik. Att testa på cirkusaktiviteter är populärt, under onsdagens camp i Vasaparken dök ett 50-tal barn upp.

– Dels är cirkus väldigt brett och det finns både fysiska och tekniska bitar man kan nörda ner sig i. Dessutom finns en otrolig gemenskap inom cirkusen eftersom man jobbar tillsammans mot ett mål. Man hjälper varandra och ger tips och råd.

På plats finns lådor med bland annat käglor, diabolon och jongleringsbollar som barnen kan testa på.

– Vissa av barnen kan fastna med något i flera timmar, till exempel att lära sig jonglera eller att stå på händer. På bara en dag kan man se en stor utveckling, det är väldigt roligt att se barnens glädje i att lyckas med ett mål de har satt upp, säger Hedvig.