Är ni mätta och belåtna nu? Redan köpt gymkort? Och funderat ut vilka nyårslöften ni ska avge? Bra, då ska jag berätta en helt annan historia för er. En av de händelser som jag har ägnat många tankar åt under året som gått.
Det var en sensommarkväll som en kompis och jag gick längs Sveavägen i Stockholm. Vi närmar oss Tunnelgatan och ser att det ligger något på marken, exakt på den plats som Olof Palme mördades för snart 18 år sedan. Vi skyndar oss fram och ser att det är en diskett med en liten lapp bifogad. På lappen står det "Här har ni lösningen till Palmemordet". Det står också att om man vill kan man sätt in 100 kronor på ett postgirokonto som betalning för disketten. Självklart plockar vi upp disketten samtidigt som vi kollar oss omkring. För det kan ju vara så att den som lagt disketten där vill se vem som tagit den. Personen i fråga lär ju inte vara långt borta för det är alltid mycket folk på Sveavägen och det är inte så troligt att disketten legat där särskilt länge utan att någon plockat upp den. Med disketten i min kompis innerficka beger vi oss hem och stoppar i disketten i datorn. Det är ett dokument på 19 sidor med rubriken "Palmemordets saknade fakta och marionettens vals".

Vi tänker att det här måste ju vara någon som skämtar och inte har något bättre för sig än att hitta på knäppa grejer. Men så börjar vi läsa. Språket är lite lätt högtravande akademiskt med citat från bland andra Churchill, Poutiainen, Dagerman och så finns det en låt av Kjell Höglund som han refererar till ett flertal gånger. I den finns ett antal ledtrådar enligt skribenten. Texten innehåller många metaforer och ärligt talat förstår jag inte allt, men framför allt är den som skriver väldigt initierad i Palmeutredningen. Och han säger sig veta vem mördaren är! Han nämner inget namn, men det är en före detta granne till skribenten. Dessvärre har denna granne tagit livet av sig nyligen. Men när han fortfarande var i livet tog skribenten kontakt med polisen och berättade om sina misstankar mot grannen. Av texten att döma är misstankarna inte helt tagna ur luften, utan det beskrivs mycket tydligt om olika händelseförlopp och diverse vapeninnehav. Grannen hade bland annat en Magnumrevolver 357 av märket Smith&Wesson Magnum Highway Patrolman som Palmeutredarna slagit fast att mordet skedde med. Grannens vapen har dock varit försvunnet sedan den dag Palme mördades. Enligt skribenten struntade polisen i att ta hans ord i beaktande och sedan dess har hans liv bara gått utför. Därför skrev han den här texten och la disketten på platsen där Palme mördades.
Och nu är det jag och min kompis som har den. Vi är väl heller inte direkt övertygade om att historien är sann, men spännande är det.