Hon menar att Lars Stjernkvist (S), som kommunstyrelsens ordförande, är ytterst ansvarig för det som skett, och att han borde "ta sitt ansvar". Om detta betyder att hon menar att Stjernkvist ska avgå, svarar hon:

– Det jag säger är att de som kan fatta de besluten måste titta på hur relevant det är, säger Sophia Jarl och drar paralleller till "skandaler som skett i kommunen under Lars Stjernkvists tid som KSO":

Läs mer: Digitaliseringshärvan växer.

– En chef körde rattonykter, och sedan kom det fram att han tagit tvivelaktiga beslut. Det slutade med att han fick sluta och bolaget lades ned. Vid it-skandalen 2017 fick chefen sluta efter upphandlingar som inte följde lagen om offentlig upphandling, och nu har digitaliseringsdirektören gjort överträdelser som gör att avdelningen går back 30 miljoner kronor. Han fick sluta. Alla de här gångerna har vi alla varit ense om att cheferna fått gå, och varför ska då Stjernkvist mätas med en annan måttstock? Hur kan S motivera att alla andra chefer får gå, men inte Stjernkvist? Det här föder politikerförakt, säger hon.

Läs mer: Beslut på 15 miljoner kronor kom aldrig till ks.

Vad säger du om att Martin Andreae säger att det är tjänstemännens ansvar?

– Det har varit många "det var inte hans mening" och "han har inte haft kontroll", eller nu tjänstemännens ansvar. Men i min mening är det sekundärt. I slutet av dagen är Lars ytterst ansvarig och den som måste ta konsekvensen av den här skandalen.

Så du menar att Stjernkvist skulle kontrollera att alla beslut kommer till ks?

– Är man chef får man se till att ha personer runtomkring sig som gör jobbet. Och det är jättelätt att läsa kommunallagens sjätte kapitel paragraf 39. Då går det inte att ifrågasätta att han inte brutit mot kommunallagen. Det är glasklart.

Hon ifrågasätter också vissa av delegationsbesluten som Stjernkvist skrivit under:

– Ett som handlade om inköp av 2 000 mobiltelefoner skrev han under fyra dagar innan ett kommunstyrelsemöte. Ingen kan inbilla mig att de behövdes så snabbt.

M har nu kopplat in en kommunjurist. På nästa ks ska delegationsbeslutet på de 15 miljoner kronorna tas.

– Vi måste veta hur vi ska förhålla oss. Det kan vara tveksamt att godkänna det i efterhand. Vet inte vilka verktyg vi som opposition har, men vi hoppas veta det på måndag eller tisdag.