Finspångs kommun har sedan många år erbjudit lanthandlare ett bidrag för att de ska leverera dagligvaror till kunder som bor på landsbygden och som har svårt att ta sig till mataffären. Bidragsnivån höjdes senast 2005 till 120 kronor per utkörning. Nu höjs bidraget till 180 kronor per utkörning.

– Det är bra att bidraget höjs. Det tar en del tid att prata med kunder och plocka ihop deras varor och köra ut dem, säger Lennart Petersén.

För att få sina varor utkörda måste kunden beställa för minst 150 kronor. Själva hemkörningen kostar annars ingenting för kunden.

– Det är väldigt tacksamt att köra ut varor till våra kunder. De är så glada och tacksamma för den servicen. Att bidraget höjs är ett riktigt välkommet tillskott, säger Annastina.

2018 använde två av tre lanthandlare i kommunen, Handlarn i Igelfors och Annastinas lanthandel i Hällestad, möjligheten att leverera varor till hushåll på landsbygden med kommunalt bidrag. Coop i Rejmyre har valt att erbjuda hemkörning till sina kunder via sitt eget koncept.

Förra året gjordes sammanlagt 1 145 varuhemsändningar med kommunalt bidrag. För Annastinas lanthandel handlar det om cirka 15 hemkörningar i veckan.

– Hade vi inte fått det här bidraget, så hade vi fått lägga utkörningen och kostnaden direkt på kunden. Då skulle säkert inte alla känna att de har råd, bidraget betyder mycket för vår överlevnad, sammanfattar Annastina Juslin Petersén.

Finspångs kommun får 50 procent i stöd av Region Östergötland för bidraget till lanthandlarna. Kostnaden för kommunen beräknas hamna på 103 000 kronor per år. Den nya bidragsnivån gäller från och med 1 augusti och tills vidare.