Lunchträffen, som initierats av biblioteket, var öppet för alla. Men av naturliga skäl var det överlägset mest ungdomar tack vare den direkta närheten till CNG och Bergska skolan.

– Det verkar bli lyckat. Det är väldigt många ungdomar här, sa bibliotekschefen Per Johansson.

Så var det verkligen. Det fanns nog ett och annat journalistämne bland alla de ungdomar som, förutom att trycka i sig valgodis, också ställde frågor till politikerna.

Artikelbild

| Moderaternas John Weinerhall svarade på frågor om bland annat integration, skatter och vårdköer.

Albin Cederberg, 17, får inte rösta den här gången, men var ändå vetgirig och matade på med frågor till utbildningsrådet Stefan Carlsson (V).

– Varför de (S+V+MP) tog bort valfriheten inom hemtjänsten i Finspångs kommun undrar jag över och om det går att förbättra akutvården på något sätt. Just akutvården har jag själv väldigt dåliga erfarenheter av, berättade Albin och fick svar av utbildningsrådet:

– LOV inom hemtjänsten i Finspång fungerade inte och det var väldigt få som utnyttjade det. När det gäller akutvården har jag också dåliga erfarenheter, det behöver tillföras mer resurser till sjukvården. För många som egentligen hade klarat sig med en vårdcentral belastar istället akutvården. Folk behöver på ett bättre sätt veta vart de ska vända sig, svarade Stefan Carlsson.

23-årige John Weinerhall, bor och studerar i Linköping, men är född och uppväxt i Rejmyre. Han är nummer tvåa på Moderaternas riksdagslista i Östergötland.

Artikelbild

| Alfred Nilsson, Albin Cederberg, Mohamed Elkituri och Eric Lagerström ställde frågor till Stefan Carlsson (V).

– Ja, det är spännande. Vi har tre mandat nu och hade fyra mandat perioden innan. Så chansen att komma in i Riksdagen är stor, sa John medan frågorna haglade över honom.

Integration, skatter och vårdköer avhandlades i rask takt.

Artikelbild

| Ulrika Jeansson (S) tyckte det var bra att komma ut och träffa många ungdomar på en och samma gång.

Palwasha Ghausi, 17, hade famnen full med valmaterial.

– Jag får inte rösta den här gången. Men jag tror jag vet vad jag skulle ha röstat på. Men det svårt och frågorna många. Dessutom tycker jag partierna svarar väldigt lika. Hur vet man om det de svarar är sant? undrade hon.

Artikelbild

| Balkis Suleiman i samtal med Carl-Gustaf Mörner (M).

Torgny Maurer, gruppledare för Sverigedemokraterna i Finspång, fick också en hel del frågor att svara på.

– Det här är jättekul och inte alltid så enkelt. Speciellt inte när det är en del frågor som ligger på riksnivå. Abort och sambeskattning är två frågor som återkommit, sa han.

Artikelbild

| Torgny Maurer, gruppledare för Sverigedemokraterna i Finspång, hade en timme med många frågor.

Mats Annerfeldt och Ulrika Jeansson representerade Socialdemokraterna, kommunens överlägset största parti i förra valet.

– Skatter, välfärd, jämlikhet, ideologi och psykisk ohälsa är några av frågorna. Det är riktigt bra att komma ut och träffa ungdomar på det här sättet, sammanfattade Ulrika Jeansson.