Finspångsfredag På Valborgsmässoafton var jag hemma hos Solveig och Stig Andersson i Ljusfallshammar. Vi åt rostbröd med hemmagjord Skagenröra och hade det gott efter vårfirandet nere på Lantbruksmuseet tidigare på kvällen. Jag berättade att jag snart skulle möta Hugo Andersson.

"Sluge Hugo. Bra. Det är en mycket klok person", sa Stig.

När Hugo och jag träffades några dagar senare så frågade jag honom om det där med "sluge Hugo." Hade det något att göra med att han är centerpartist och att det i vart fall förr sades om centerpartister - typ den legendariske partiledaren Gunnar Hedlund - att de ofta hade ett rävgryt eller två bakom örat när det skulle förhandlas och kompromissas?

Artikelbild

| Särbo. Sedan 1990 är Åsa Torstensson och Hugo Andersson ett par. Åsa var tidigare riksdagsledamot och infrastrukturminister. Nu är hon tillbaka som kommunpolitiker i Strömstad.

Hugo Andersson skrattade gott. Han förklarade sin stora respekt för socialdemokraten och det tidigare kommunalrådet Stig Andersson. "Han har fått saker och ting gjorda. Vilket är vad det handlar om inte minst i små kommuner. Att sätta axeln till och börja jobba", sa Hugo.

Hugo Andersson verkar vara av en liknande sort som Stig. "Sluge Hugo" är nog mer ett uttryck för att "jag har varit med så pass länge nu att jag vet hur saker och ting går till och vilka trådar som man ska rycka i för att det ska hända något", sa han till mig där vi satt på Folkbladets redaktion och talade om livet och tingen.

Hugo Andersson bor på gården Skäftesfall, på en udde ner mot sjön Glan. Gården är hans föräldrahem. Där växte han upp. 1972 köpte han gården av sin mor och far. Nu sköter Hugo och syskonbarnbarnet Daniel verksamheten i ett gemensamt driftsbolag. De har 100 djur och ungefär 100 hektar mark för bete och fodervallar. I fastigheten finns också skog och Hugo bedriver även yrkesfiske i Glan.

Fiskeintresset har även fört honom ut i världen. Men först några ord om politiken. Som 13-åring gick Hugo med i Centerns Ungdomsförbund CUF.

Artikelbild

| I talartagen. Hugo Andersson i talarstolen på ett fullmäktigemöte.

"Det var det största ungdomsförbundet och vi hade en massa bus och verksamheter för oss. Under några år på 1970-talet var jag ordförande för Östgötadistriktet. Då var vi 3400 medlemmar bara här i länet! 1973 blev jag invald som ordinarie ledamot i Finspångs fullmäktige och blev bänkgranne med Hans G. Mörner." (Carl-Gustaf Mörners pappa. Carl-Gustaf porträtterades på den här sidan 22 april i år.)

I landstinget har Hugo varit ledamot så pass länge att han fick en guldklocka flera år innan han steg av 2010. Efter valet 1988 stod han som första ersättare på Centerpartiets riksdagslista i Östergötland.

"Det brukar ju sägas lite skämtsamt att som ersättare är du ett hjärtslag från riksdagen. I mitt fall blev det tragisk verklighet", berättade Hugo Andersson.

Den 8 maj 1989 störtade ett inrikesplan vid landning i Oskarshamn. Samtliga 16 personer ombord omkom. En av passagerarna var Östgötacenterns riksdagsledamot Anna Wohlin Andersson i Skärblacka.

"Partiombudsmannen ringde och sa att det var bara för mig att inställa mig i Stockholm. Och så blev det", sa Hugo Andersson.

I valet 1991 tappade C i Östergötland ett av sina två mandat. Hugo tappade därmed sin plats. Däremot blev det en borgerlig regering där Karl-Erik Olsson (C) utsågs till jordbruksminister. Hugo Andersson arbetade som sakkunnig hos Olsson.

"Mitt arbete dominerades av förhandlingarna om medlemskapet i EU. Fiskepolitiken är ju ett område där EU har mandat att fatta bindande beslut för alla medlemmar. Så det var ett mycket grannlaga arbete", sa Hugo.

Efter de rikspolitiska äventyren var Hugo Andersson vice ordförande i SFR - Sveriges fiskares riksförbund. Mellan 2004 och 2010 var han ordförande i en rådgivande nämnd för fisket i Nordsjön. Kontoret låg i Aberdeen.

Efter mer än 20 år i kappsäck flyttade Hugo Andersson hem till Skäftesfall 2010. Han gick in i lokalpolitiken igen.

"Jag är ju född 1950 så jag börjar ju få åldern inne för att ta det lite lugnare. Men för att säga som det är så växer det ju inte ersättare på trän direkt", konstaterade Hugo. Han är orolig för legitimiteten i systemet "när det blir allt färre som håller på med det här med kommunpolitik."

"Vi kanske borde öppna upp för personval med lösare partianknytning?", funderade Hugo Andersson som ännu inte har bestämt sig för om han ska ställa upp en period till i Finspångs fullmäktige.