Finspång En av de avgjort bästa sakerna med att ha det jobbet som jag har är alla de möten jag har med människor av alla de slag. Det speciella med mina möten med folk är att väldigt många av dem resulterar i artiklar, krönikor och bilder. Särskilt från Finspång har jag rapporterat i Folkbladet om möten jag haft, miljöer jag besökt och människor jag träffat. Det är fascinerande med människor; alla har något att berätta. En del kan behöva lite hjälp på traven för att komma igång; så är det. Medan andra bara bubblar på och är som öppna böcker.

Nu laddar jag för höst och vårsäsongen. Jag har börjat boka in samtal med personer med anledning av den Cancergala som Per-Erik Störe och Finspångs församlings kyrkoherde Karl Magnus Hansson har tagit initiativ till i Risinge kyrka den 20 oktober. Jag har också ett annat spår som bygger på kontakter med medlemmar i Finspångs Nyföretagarcentrum. Vad som händer efter höstens kommunval i Finspång kommer nog också att synas på min fredagssida i Folkbladet. Jag har träffat politiker från i stort sett alla partier och skrivit om dem. På bild här idag har jag två av politikerna.

 

Artikelbild

| Ledare. Hanna Karlsson, Victor Karlsson, Andreas Rydh, Rickard Blomgren, Tova Alvarsson, Enil Bengtsson, Erik Johansson och Alva Flyckt.

Dels Anders Härnbro, socialdemokrat och tidigare kommunalråd. Dels Elisabeth Rehn som slog igenom i mitt medvetande med det politiska bombnedslaget 2008 då Vänsterpartiet - där Elisabeth då var gruppledare - tröttnade på Socialdemokraterna och gick ihop med de fyra borgerliga partierna i en majoritet som för första - och hittills enda - gången förpassade Socialdemokraterna till opposition. När S hade slickat såren var det de unga Anders Härnbro och Ulrika Jeansson - som nu efterträtt Härnbro - som tog över och började leda kommunen efter valet 2010.

Elisabeth Rehn var sedan och nosade lite på Feministiskt Initiativ. I årets val står hon på femte plats på kommunvalsedeln för Liberalerna. Medan Anders Härnbro hoppas på att bli vald till regionråd i Östergötland.

De allra flesta jag träffat och skrivit om har inte varit politiker. Många har varit aktiva i föreningar som till exempel scouter, brottning, bandy, bridge, musik och frikyrkor. Träffen en fredagskväll med ungdomsledarna i missionshuset i Sonstorp var en av träffarna som fyllde mig med optimism och livskraft. Ungdomarna talade oförväget och chosefritt om allt mellan himmel och jord. Kamratskapet dem emellan kändes stark.

Magnus Schenström är vd på CNG; en av Sveriges klart bästa gymnasieskolor som dessutom - eller kanske på grund av - är som en spindel för stora delar av Finspångs näringsliv där alla från Siemens och till uppfinnaren på hörnet finns med i nätverket. Magnus är en av alla som jag med glädje har skrivit om och talat med.

Artikelbild

| Elisabeth Rehn.

Två saker som skaver i Finspång är grundskolorna - som borde prestera mycket bättre - och den bristande tillgängligheten på mark och bostäder. Det kommer jag att återkomma till i mina träffar med människor i Finspång under hösten och våren. Vill du träffas för ett samtal? Känner du någon som jag borde träffa? Tveka inte att höra av dig. Du når mig enklast på widar@folkbladet.se