FINSPÅNG

– Vi har räknat in 153 medlemmar hit till Missionskyrkan och så många tror jag inte vi varit på något månadsmöte tidigare, sa Kerstin Forsman Eriksson, vice ordförande i föreningen och hälsade alla medlemmarna välkomna liksom dagens gäst Magnus Oweling.

Orsaken till hans besök var förstås byggandet av Finspångs nya Vårdcentrum, som nu börjat ta form längs Bergslagsvägen och där Magnus Oweling kommer att vara närsjukvårdsdirektör.

Artikelbild

| Det blev fullt i bänkraderna, när SPF bjöd in till möte om nya Vårdcentrum.

– Jag förstår att intresset nu ökar hos Finspångsborna, när vi kan se hur huset med vårt blivande Vårdcentrum, nu byggts nästan klart utanpå med sina fyra våningar.

Enligt Magnus Oweling fortskrider bygget som planerat:

– Det har tagit 1,5 år att få upp huset, som snart är klart utanpå. Nu väntar ytterligare 1,5 år, innan allt är på plats inne i huset och det är dags för invigning och som det ser ut idag, så håller den tidsplanen.

Magnus Oweling berättade också för deltagarna om Finspångs ”sjukhushistoria”, från 1880, då gamla lasarettet byggdes och sedan ända fram till dagens nybygge.

Artikelbild

| Nya Vårdcentrum i Finspång börjar nu bli klart, när det gäller utsidan.

– Det är givetvis en dröm att få vara med att bygga upp ett helt nytt vårdcentrum från grunden, där vi slipper ändra väggar och annat, när man bygger om en gammal byggnad.

Oweling berättade också om alla verksamheter inne i huset, där också Finspångs kommun är inblandat och kommer att ha ett antal korttidsplatser.

– Och nedre delen med primärvården kommer att bli en typ av äldremottagning, vilket känns bra, eftersom vi har en åldrande befolkning, sa Magnus Oweling.

– Inom ganska få år kommer antalet människor äldre än 85 år, att vara 50 procent fler än idag, så det är väldigt viktigt att vi kan ta hand om det vårdbehovet lokalt och att man inte behöver åka in till de stora sjukhusen, med de långa vänteköer som väntar där.