I Vänsterpartiets högkvarter var det muntra miner när de första valresultaten på riksnivå började trilla in.

– Jag tycker det blåst hyggligt bra vänstervindar i valrörelsen. Många har varit positiva till de budskap vi fört fram, konstaterade Stefan Carlsson, gruppledare för V i Finspång.

Varför tror du att ni ökar jämfört med förra valet?
Artikelbild

| Stefan Carlsson (V) gillade vad han såg när de första valsiffrorna på riksplanet kom.

– För att vi har hållit en konsekvent linje genom hela valrörelsen. Det märks att de partier som "hattat" fram och tillbaka tappar och de som är mer konsekventa vinner röster.

Vid valet 2014 fick Miljöpartiet i Finspång 4,70 procent av rösterna i kommunvalet, vilket gav två mandat i kommunfullmäktige. MP har varit det minsta partiet i fullmäktige tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna, men har ändå fått en betydande roll tack vare samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i majoriteten som styrt Finspång sedan förförra valet 2010.

En ny regel säger att det krävs minst två procent i kommunvalet för att komma in i fullmäktige.

– Det känner jag ingen oro för. Totalt finns det 45 mandat i kommunfullmäktige och ett mandat är lika med lite över två procent av rösterna och det kommer vi att klara, förklarade Vinterhjärta.

Artikelbild

| Herman Vinterhjärta (MP) tyckte det varit en schysst valrörelse.

Hur tycker du valrörelsen har varit?

– Valrörelsen i Finspång har varit ett föredöme. Alla partier har berättat vad de står för, utan att klanka ned på något annat parti, berättade Herman Vinterhjärta (MP).

I valet 2014 var Socialdemokraterna det klart största partiet i kommunvalet i Finspång med 43,6 procent. På S valvaka i Ekmanska skolan var känslorna tudelade.

– Vi verkar tappa på riksnivå, men hoppas att vi blir ungefär lika stora som förra gången i kommunvalet. Valrörelsen har varit annorlunda den här gången. När vi träffat invånare i Finspång har frågorna handlat väldigt mycket om hur vi ska få majoritet på riksplanet efter valet, sa kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson under tiden kvällens matintag anlände till lokalen.

Hon berättade att S i Finspång har knackat på 1 500 dörrar och haft 4 000 samtal under sin valkampanj.

– Det finns en stor oro för hur det ska bli på riksplanet. På lokal nivå har vi sagt att det inte finns någon anledning till oro. Vi kommer att lösa ett bra och hållbart samarbete.

Men ni binder inte fast er vid MP och V som ni har regerat med de senaste mandatperioderna?

– Nej, vi ska lyssna på alla partier, utom Sverigedemokraterna, och se om vi kan få till ett ännu bredare samarbete beroende av valresultatet. Men det är svårt att säga så länge vi inte har en indikation på hur det kommer att gå i kommunvalet, sa Ulrika Jeansson.

0122-150 03