Minnet är det sannerligen inget fel på. Elsa växte upp med sina föräldrar och syskon på en liten gård vid ”Berget” i Flasbjörke ovanför Yxviken sett från Finspång.

– Jag följde med pappa i skogen när jag var elva år och vi satte kolkojor och brände kol som vi sålde till smedjan i Lotorp. De gjorde medar till kälkar och sparkar, berättade Elsa som var med och hjälpte till med de flesta sysslorna på föräldrarnas gård.

– Pappa hade gården till 1939, men mellan 1935 och 1941 arbetade jag på syfabriken i Lotorp.

Artikelbild

| Elsas dotter Mona Källgren höll ett kärnfullt tal till sin mamma.

När andra världskriget bröt ut var Elsa 20 år.

– Det var en otäck tid. Sverige hade tur att drottning Sibylla var från Tyskland, det tror jag hjälpte oss mycket. Vi släppte bara fram tyskarna genom landet och slapp det eländiga kriget.

Snart gifte hon sig med John och flyttade 1946 till ett eget lantbruk som paret drev fram till 1974.

– Vi hade alla möjliga djur. Mjölkkor, grisar, hästar och höns. 1974 flyttade vi till Lillsjövägen i Finspång. 1982 byggde vi en villa på min svärmors tomt i Torstorp. Maken gick bort 1988, så jag har levt själv sedan dess. I villan bodde jag fram tills jag kom hit. Den 1 juli är det fyra år sedan, sa Elsa medan gästerna fyllde på runt omkring henne.

Artikelbild

| På gratulationskorten var det siffran 100 som gällde den här dagen.

Elsas familj består av fem generationer kvinnor i rakt nedstigande led. Mellan den äldsta, Elsa, och den yngsta, Filippa, skiljer det 97 år. Elsa är alltså gammelgammelmormor till Filippa. Mellan Elsa och Filippa finns det en del personer att hålla reda på.

– Ja, verkligen. Mamma har två barn, fyra barnbarn, sju barnbarnsbarn och så då Filippa i en generation efter det, sa Mona Källgren, dotter till Elsa.

Artikelbild

| Elsa fick telegram från kung Carl-Gustaf och drottning Silvia.

Hur känns det då att bli 100 år?

– Det är roligt med alla festligheter. Tänk att jag blivit så gammal. Det som är trist är att jag är van att klara mig själv och det går inte längre i alla lägen. Men jag har levt ett händelserikt liv och hunnit med en hel del.

Artikelbild

| Underhållningen stod Bengt-Arne Palmqvist för.

Hon trivs bra med personalen och sina vänner på Betaren.

– Ja, alla är trevliga och vi pratar mycket med varandra. Sedan är det bingo och gymnastik varje vecka och andra festligheter. En gång i månaden är det allsång, berättade den nyblivna 100-åringen.

Förutom en stor mängd blommor och gratulationskort samt tårta, kaffe och kakor fick också Elsa ett telegram från kung Carl-Gustaf och drottning Silvia där det stod: ”Våra varmaste lyckönskningar på 100-årsdagen”.